Foto: Birgitta Brorson

Teater om Josef gjorde succé i skolor

När kyrkoherde Johan Bonander frågade Jonas Bodinger Larsson, präst i Fryksände med ett förflutet som skådespelare, om han hade några idéer till en teaterföreställning för skola och konfirmander tog det inte lång tid förrän det fanns en teaterföreställning om Josef spelklar.

-       Jag ringde några av mina teaterkompisar och regissören Tomas Granehag som bearbetade berättelsen om Josef ur Barnens bästa bibel, berättar Jonas.

Det blev en föreställning om svek, förlåtelse och att hålla drömmar vid liv. Tomas Granehag inspirerades också mycket av bilderna. De starka och komiska bilduttrycken gjorde att han vågade ta ut svängarna i hur karaktärerna på scenen skulle gestaltas.  

Jonas blev glatt överraskad över hur mycket barnen gillade föreställningen. Josef spelades i Fryksände kyrka och regissören Tomas och Jonas besökte skolorna innan föreställning för att förbereda barnen.

-       Berättelsen om Josef finns även i Koranen och de flesta barn känner till berättelsen om de avundsjuka storasyskonen som slänger sin lillebror i en brunn, säger Jonas.

Succén med Josef har lett till ett nytt teaterprojekt med Barnens bästa bibel som förlaga. Den här gången är det berättelserna om den Gode samariern och den Förlorade sonen som inte bara ska spelas i Fryksände. Jonas tror det kommer att bli många spännande samtal i samband med den nya föreställningen som fått namnet Sonen & samariten.

-       Teater är ett bra sätt att nå fram till både barn och vuxna. Det blir turné stiftet i november och prästen får också bli skådespelare under vecka.