Karlstads stift firar 375 år och 250 år

2022 firar Karlstads stift ett dubbelt jubileum och det vill vi fira. För 375 år sedan bildades Karlstads stift och för 250 år sedan fick stiftet en första biskop. Här kan du se vad som händer i stiftet.

Så firar vi i stiftet

För att fira det dubbla jubulet planerar vi olika aktiviteter i stiftet. Den stora delen är centrerad kring Karlstads domkyrka, dit alla i stiftet är välkomna! Här nedan hittar du information om våra olika aktiviteter.

Utställningar i Domkyrkan

Skrivande biskopar

15 september – 1 advent i Domkyrkans monterskåp.

Folkbildning

15 september – 1 advent i Domkyrkan.

Kyrkan och samhället

8 oktober – 16 oktober i Domkyrkans tornrum. Mer information om öppettider kommer.

Barnens stiftsjubileum

Under höstlovet vecka 44 firars barnens stiftsjubileum i Domkyrkan. Prova predikstolen och kyrkorgeln, gå på skattjakter, besöka kyrkklockorna, tornuppstigning, hoppa hage, pyssel, lego, tävling, bibelberättelser med mera.

Var och när: Karlstads domkyrka måndag 31 oktober – onsdag 2 november

Öppettider: Klockan 10–14 samtilga dagar.

Aktiviteter i stiftet – varmt välkommen!

Föreläsningar i jubileumsanda

Fyra söndagar under hösten i Domkyrkans församlingshus kl. 13-14. 18 september: Vägen till stiftet – varför och hur Karlstad blev stift med en egen biskop. 25 september: Kvinnokraft bär i biskopens stift – Om kvinnorna i Karlstads stift under 1900-talet. 16 oktober: Stiftets biskopar – Från Eklund till Ingebrand. 13 november: Värmland och Dalsland från Gustav III till Berlinmurens fall.

Stiftsresan -Guidning Karlstads stift 375 år

17 november klockan 17.00 i Domkyrkan. Följa med på en resa som startar för 375 år sedan när Karlstad blev ett stift.

Festmässa i Domkyrkan

27 november kl. 11.00 – första advent firar vi festmässa i Karlstads domkyrka.

Därför firar vi jubileum

År 1647, för 375 år sedan, bildades Karlstads stift då drottning Kristina utsåg Karlstad till stiftsstad. Först år 1772, för 250 år sedan, blev vi ett helt självständigt stift, då kung Gustav III bestämde att Karlstads stift skulle styras av en biskop. Därför är år 2022 ett speciellt år för Karlstads stift, då vi firar både 375 år och 250 år.

Du kanske också är intresserad av

Här kan du läsa om Karlstads stifts organisation och verksamhet.

Stiftets historia

Här hittar du stiftets historia, bland annat speciella årtal i stiftet och vem som var biskop när.