Foto: Magnus Aronsson

Ställ upp i Kyrkovalet år 2021

Svenska kyrkan ska vara en kyrka som människor har en positiv relation till och känner glädje över att tillhöra. Svenska kyrkan ska vara en demokratisk folkkyrka. För att dessa ord och denna vision inte bara ska vara tomma utan faktiskt kunna uppfyllas behövs en viktig komponent – förtroendevalda.

Vad innebär det att vara förtroendevald


De flesta förtroendevalda kommer väljas för att ta ansvar i församlingen eller pastoratet, andra i stiftet eller i kyrkomötet. Gemensamt för alla förtroendevalda är att de fått ett förtroende av väljarna i kyrkovalet, att vara delaktiga, att ta ansvar, att samarbeta och att vara med och utveckla helheten i Svenska kyrkan. Kort och
gott bistå Svenska kyrkan med kunskap, idéer och framåtanda.

Hur blir jag förtroendevald?

Det finns två sätt att ställa upp i kyrkovalet. Antingen ansluter du dig till en nomineringsgrupp som redan är aktiv eller också skapar du en ny grupp tillsammans med människor som delar dina värderingar.  

Om du är intresserad av att bli förtroendevald och vill veta mera ska du i första hand kontakta din församling som kan berätta om befintliga nomineringsgrupper.  Representanter för dessa nomineringsgrupper kan berätta mer om hur du kan göra om du sympatiserar med deras åsikter och vill ställa upp tillsammans med dem.

Det är också möjligt att bilda en ny nomineringsgrupp.  Det krävs ett antal personer som vill stödja er registrering. Dessutom krävs kandidater som
vill ställa upp och som är valbara. 

För att vara valbar krävs att kandidaten:
• tillhör Svenska kyrkan
• är döpt i Svenska kyrkan eller annat kristet samfund, eller tidigare har varit förtroendevald i Svenska kyrkan
• fyller 18 år senast på valdagen
• är folkbokförd i det område valet gäller

 

 

Hitta din församling

Här kan du se vilken församling du tillhör. Skriv in din folkbokföringsadress och sök.