Program Livet värt att leva 2020

På grund av Corona-viruset har vi fått tänka om. Vi ställer inte in – vi ställer om. De programpunkter som går att genomföra trots läget kommer att göra det, men i former som fungerar. Vissa har flyttats ut utomhus, eller bytt till andra lokaler. Andra programpunkter kommer helt enkelt att bli digitala, de kommer att sändas på VF.se och NWT.se den 24-28 mars.

Just nu är det ett intensivt nyhetsläge. Vi håller oss noggrant uppdaterade och följer de råd som myndigheterna ger oss. Håll därför koll på den här sidan, eller på Livet värt att levas Facebooksida, för senaste nytt!

 

Tisdag den 24 mars

BARA VARA-PROMENAD

Klockan 11.00 i Mariebergsskogen i Karlstad
Följ med på en avkopplande promenad i naturen. Start vid Naturum Värmland.

TIPSPROMENAD TEMA GODA NYHETER

Klockan 11-17 i Mariebergsskogen i Karlstad
Start vid Naturum Värmland.

DET BRÄCKLIGT HÅLLBARA HOPPET - utställningen öppnar

Klockan 15.00-18.00 på Naturum, Mariebergsskogen
”Hoppet omfamnar det okända och det vi inte kan veta.” (Citat av Rebecca Solnit)
Prästen Hans Kvarnström visar bilder, dagdroppar. 

CIVILSAMHÄLLETS ROLL I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

Finns på vf.se och nwt.se 
Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, i ett samtal med Georg Andrén, landshövding i Värmland, om civilsamhällets roll i vår samtid och framtid. Hur kan föreningar, organisationer och samfund skänka hopp och framtidstro?

LEVA PÅ HOPPET

Finns på vf.se och nwt.se 
Stefan Holm är en av vår tids största elitidrottare. Med flerfaldiga guldmedaljer i OS, EM, VM och svenska mästerskap har hans vinnarskalle och toppform imponerat och fängslat såväl det svenska folket som en internationell publik. Han har fått motta priser och stipendium. Och blev 2013 invald i Internationella Olympiska kommittén. Stefan Holm om hur viktigt hoppet är i livet.

Onsdag den 25 mars

BARA VARA-PROMENAD

Klockan 11.00 i Mariebergsskogen i Karlstad
Följ med på en avkopplande promenad i naturen. Start vid Naturum Värmland.

TIPSPROMENAD TEMA GODA NYHETER

Klockan 11-17 i Mariebergsskogen i Karlstad
Start vid Naturum Värmland.

Lunchmusik

Klockan 12 i Sunne kyrka
Med Caroline Eriksson Waerme.

SÖREN DALEVI MÖTER SANNA KALLUR

Finns på vf.se och nwt.se 
Den osannolika resan. Sanna Kallur drabbades av en mängd bakslag under sin karriär, men trots det gav hon sig inte. Friidrottskarriären och satsningen är nu över och Sanna kan se tillbaka på både framgångar och motgångar. Hon har alltid visat en enorm vilja och rest sig när många experter räknat ut henne. 2019 deltog Sanna i tv-programmet Expeditionen på TV4, där hon tillsammans med fem andra kändisar skulle bestiga Lobuche Peak, 6119 meter över havet. Just nu är hon aktuell som deltagare i SVT:s succéprogram Mästarnas mästare. Här möter hon biskop Sören Dalevi i ett samtal om att möta motgångar och att hitta kraft att resa sig igen.

Torsdag den 26 mars

BARA VARA-PROMENAD

Klockan 11.00 i Mariebergsskogen i Karlstad
Följ med på en avkopplande promenad i naturen. Start vid Naturum Värmland.

TIPSPROMENAD TEMA GODA NYHETER

Klockan 11-17 i Mariebergsskogen i Karlstad
Start vid Naturum Värmland.

PROVA PÅ MEDITATION

Klockan 19.00 i Domkyrkan i Karlstad
Introduktion för nya klockan 18.30. “Stillheten finns utanför dig och innanför dig. Den längtar efter dig.”

BRYTPUNKTEN

Finns på vf.se och nwt.se 
Anna Sundkvist Kräutner förlorade sin pappa i självmord när hon var tre månader gammal. Steffen Olsen levde som missbrukare fram till det att vändningen kom, på hans dotters födelsedag. Hans toppenliv började vid 40 års ålder. Hör Annas och Steffens berättelser, om insikter och förändring.

VÄGRA ATT GE UPP LIVET

Sändes på vf.se och nwt.se (OBS! Bara att se under torsdagen!)
Som en blixt från en klar himmel drabbades Shahrzad Kiavash av en mycket allvarlig blodförgiftning, meningokocksepsis. Shahrzad tvingas att amputera båda benen nedanför knäna. Nu har hon tävlat i triathlon. Shahrzad berättar om sin tuffa väg tillbaka. Hur hon fick motivation att orka leva, börja träna och sätta upp nästintill ouppnåeliga mål.

Fredag den 27 mars

BARA VARA-PROMENAD

Klockan 11.00 i Mariebergsskogen i Karlstad
Följ med på en avkopplande promenad i naturen. Start vid Naturum Värmland.

TIPSPROMENAD TEMA Nätverk

Klockan 11-17 i Mariebergsskogen i Karlstad
Start vid Naturum Värmland.

Hållbar mat med @javligtgott

Finns på vf.se och nwt.se 
Låt dig inspireras av Gustav Johansson som driver en av Sveriges största vegetariska matbloggar – Jävligt gott. Gustav berättar om hållbarhet, och om hur enkelt och gott det kan vara att laga vegetarisk och vegansk mat. Klockan 16 svarar Gustav på frågor på sin Instagram, då blir det hållbar AW på digitalt sätt.

En värld som är lite grönare och lite bättre

Finns på vf.se och nwt.se 
Ända sedan starten 1977 har Torfolk gård bedrivits med ekologiska förtecken. 1985 var de med och startade KRAV. De ville med goda exempel visa att det gick att göra världen lite bättre, lite grönare, och ha roligt under tiden. Marica Möller från Torfolk Gård om att gå före och om en hållbar framtid.

Lördag den 28 mars

ÄREVARVET - ETT HOPPFULLT LOPP

Start mellan klockan 10 och 12, Alstertorp, Brattforsheden, Molkom.
Gå, spring eller cykla – 1,8 km med tipspromenad, 3 km, 6 km eller 1,2 mil. Alla får diplom! Molkoms skidklubb bjuder på korv och bröd vid start/mål och Alster-Nyedsbygdens församling bjuder på blåbärssoppa vid två ställen utmed spåret.

TIPSPROMENAD TEMA Nätverk

Klockan 11-17 i Mariebergsskogen i Karlstad
Start vid Naturum Värmland.

HOPPKALAS

Klockan 10.00-14.00 utomhus vid Domkyrkoplan (ställs in vid regn)
Hoppfull dag med knep, knåp och kluriga tankar. Främst för dig som är barn men också ditt vuxna sällskap. Gör ett eget hopprep med riktig repslagningsmaskin, hoppa hage, så små frön och pyssla hoppfullt återbruk med mera. Enkelt fika.

Earth hour 

Klockan 20.30 i Domkyrkan i Karlstad
Bön och stilla musik.

DET ÄR HOPPET JAG INTE STÅR UT MED

Läggs upp på vf.se och nwt.se klockan 9
Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi vid Uppsala universitet och sedan 2013 forskare vid Kyrkokansliet, om hopp, rädsla och tillit. Hopp både ger och tar energi. Dess motsats är inte bara hopplöshet utan också överlåtelse. Var kan vi idag finna ett hopp som rustar oss för att möta, snarare än att undfly världen? Föreläsningen prövar olika sätt att närma sig hoppet som börda, befrielse och plikt. Mikael Kurkiala är bland annat författare till I varje trumslag jordens puls: om vår tids rädsla för skillnader samt När själen går i exil: modernitet, teknologi och det heliga.

Utställningar som pågår under dagarna

Tro, hopp och kärlek

26 mars-29 mars i Sunne kyrkas församlingshem, Fryksdalsrummet
Tider: Torsdag-fredag 10.00-16.00, lördag 18.00-20.30 och söndag 12.00-14.00
En hoppfull konstutställning med verk av anställda, förtroendevalda och ideella inom Sunne Pastorat. På torsdag och fredag medverkar kyrkans barngrupper genom att samla hopp med hopprep. Levande musik. Bokbord välfyllt med böcker på temat.

DET BRÄCKLIGT HÅLLBARA HOPPET

24 mars-26 april på Naturum, Mariebergsskogen
”Hoppet omfamnar det okända och det vi inte kan veta. Ett alternativ till både pessimisters och optimisters tvärsäkerhet. Optimister hävdar att allt blir bra utan oss, pessimister säger tvärtom: båda en ursäkt för att behöva göra något.” (Citat av Rebecca Solnit). Prästen Hans Kvarnström visar bilder, dagdroppar.  Vernissage den 24 mars klockan 15.00-18.00.

MODERN PILGRIM PÅ HJUL

28 mars-16 april mars på plan 2, bibliotekshuset i Karlstad
Vad händer med en människa när hon cyklar 258 mil ensam? Fotografen och skribenten Jessica Segerberg gav sig av från sitt hem i Stockholm och cyklade sommaren 2019 till Tromsö i norra Norge. 

På grund av sjukdom kommer Jessicas utställning inte hinna visas den här veckan, men du kan ta del av den digitalt här.

Jonatan Hedetoft

24 mars-28 mars på Hotel Plaza i Karlstad
Utställning av flerfaldigt belönade aktivisten och designern Jonatan Hedetoft. Jonatan vill genom att bryta ny mark inom design och inredningsarkitektur riva  murar och stigman, bygga broar och hitta lösningar för att fylla behovet för människor som mår dåligt.

Kör för alla - med Caroline af Ugglas i höst

På grund av Coronapandemin har vi fått skjuta upp detta arrangemang till i höst. Den 15 oktober kommer Caroline af Ugglas till Nöjesfabriken och sjunger med oss. 

Caroline af Ugglas menar att alla kan ta ton och bli glada – sång ökar nämligen välbefinnandet. Det är vetenskapligt bevisat att man blir gladare av att sjunga. Och alla kan sjunga, bara de vill! Caroline lär ut en annorlunda sångteknik, så att alla kan lära sig sjunga. Vill du ha bevis? Kom till Nöjesfabriken den 15 oktober så får du se!

Caroline af Ugglas - Officiell är inte bara en folkkär artist efter sitt deltagande i Melodifestivalen 2009 med sin låt ”Snälla, snälla”, utan en mångsysslare av Pippi Långstrump-rang. Kristallkronereparatör, konstnär, vinnare av SVT:s På spåret och skapare av tv-programmet Körslaget är några av hennes meriter.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.