Foto: Pär Schwenk

Pride i praktiken

Att de skulle gifta sig i kyrkan var viktigt för Lovisa. För Ronja var själva platsen Rudskoga viktigare. Så den 12 juni vigdes Lovisa Malmqvist och Ronja Haapala i Rudskoga kyrka.

Lovisa och Ronja har varit ett par sedan 2018. I höstas friade Lovisa. Bröllopsplaneringen präglades av ovisshet om hur det skulle bli med restriktionerna kring pandemin, men några saker bestämde de tidigt.

– För mig var det självklart att vi skulle gifta oss i kyrkan. Jag är uppväxt i en frikyrka, som jag inte tillhör längre, och min pappa är präst så han vigde oss. Han vigde min bror och hans fru, och jag ville att han skulle viga oss också, säger Lovisa.

– Man kan inte bli mer godkänd än så, flikar Ronja in.

Hon hade kunnat tänka sig andra alternativ än kyrkbröllop, men i och med att det var betydelsefullt för Lovisa så fick det bli så.

– Och jag tycker ju också att det är högtidligt att vara i en kyrka.

Kyrkans bejakande av deras kärlek spelade in.

Bildtext Lovisa Malmqvist i rosa smoking och Ronja Haapala i vit bröllops­klänning gifte sig den 12 juni i Rudskoga kyrka. Vigseln förrättades av den ena brudens far, prästen Kent Malmqvist. Foto: Pär Schwenk

– Kyrkan syns ju på Pride. Det är inte bara att de stöttar en om man själv hör av sig, de syns ju utåt. Det känns som en värme, ett välkomnande.

– Och det är häftigt att det finns präster som är öppet homosexuella.

Den 12 juni stod bröllopet i 1700-talskyrkan i Rudskoga, sju mil väster om Örebro där de bor.

– Det är lite extra fint att min pappa är begravd i Rudskoga. Och min mamma bor i närheten, berättar Ronja.

Deras mammor förde varsin dotter till altaret, Lovisas pappa Kent Malmqvist förrättade vigseln och ingångsmusiken var A thousand years av Christina Perri.

– Det är vår låt.

Nu är de fru och fru Haapala.

 

Text Annika Lindqvist 

Bild Pär Schwenk

Fakta: äktenskap för alla

År 2009, samma år som riksdagen beslutade att två människor av samma kön har rätt att ingå äktenskap, beslutade kyrkomötet att tillåta vigsel av samkönade par i Svenska kyrkan. Även före pandemin minskade det totala antalet vigslar i Sverige, både kyrkliga och icke kyrkliga. Däremot har antalet samkönade vigslar i Svenska kyrkan, med några års undantag, legat tämligen konstant på cirka 160 om året ända sedan de första vigslarna år 2010. År 2019 vigdes 14 146 par i Svenska kyrkan. Av dem var 157 (1,1 procent) samkönade.