Foto: Christer Höglund

Paddtjärn

Se dig omkring! Skogen runt Paddtjärn är vacker och fascinerande. Ta dig gärna en tur in i skogen bakom vindskyddet och upptäck hur många olika sorters mossor och lavar det finns på de stora stenblocken.

Eller fundera på hur det såg ut på den här platsen när de gamla tallarna var små plantor. Vissa av träden är runt 250 år gamla. Vad har hänt här sedan dess? Vad har tallarna varit med om?

Paddtjärn ligger längs med Lunnedsleden, en 13 kilometer lång vandringsled mellan Karlskoga i söder och Lunnedet i norr. Fyra timmar tar det att gå hela leden, plus tid för raster.

Sedan 2018 är 5,6 hektar av området vid Paddtjärn ett kyrkoreservat. Kyrkoreservaten är våra särskilda smultronställen – de finaste, mest intressanta och unika av de skyddade områden som förvaltas av Karlstads stift.