Onsdag den 14 mars

Här är programmet för Livet värt att leva, den 14 mars 2018.

Från köksbordsrasism till organiserad nationalsocialism

Klockan 10.15-11.45
Peter Sundin arbetar idag som handläggare på Brottsförebyggande Centrum i Värmland. Han har ett 10 årigt engagemang i den rasideologiska miljön bakom. I denna föreläsning berättar han om uppväxten med rasism och intolerans mot allt som inte var hans familj. Hur köksbordsrasismen fostrar en ung kille in i den rasistiska miljön, som senare också leder in i den våldsamma nationalsocialismen. Peter berör också hur det ser ut idag inom den rasideologiska miljön och läget i Värmland.

Om du vill äta sopplunch efter föredraget, anmäl detta till husmor Gisela Åhlvik gisela.ahlvik@svenskakyrkan.se. Lunch inklusive kaffe kostar 50 kronor.

Plats: Kristinehamns församlingshem
Arrangörer: Svenska kyrkan, Brottsförebyggande centrum
i Värmland, Kristinehamns FN-förening och Nätverket för Integration
i Kristinehamn

Alla människor är födda fria och lika i värde
– mänskliga rättigheter då och nu

Klockan 12.30-13.30
Vad innebär det att alla människor är lika i värde och rättigheter? Hur har de mänskliga rättigheterna utvecklats genom historien? En övergripande historisk föreläsning om de Mänskliga Rättigheterna från Kyros cylinder om religionsfrihet 538 f. kr. till dagens svenska lagstiftning som del i att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Liv Höglund, handläggare på Antidiskrimineringsverksamheten vid Brottsförebyggande Centrum i Värmland föreläser.

Om du vill äta sopplunch innan föredraget, anmäl detta till husmor Gisela Åhlvik gisela.ahlvik@svenskakyrkan.se. Lunch inklusive kaffe kostar 50 kronor.

Plats: Kristinehamns församlingshem
Arrangörer: Svenska kyrkan, Brottsförebyggande centrum
i Värmland, Kristinehamns FN-förening och Nätverket för Integration
i Kristinehamn

 Hur minimeras lidande, "ondska" och främlingsfientlighet?

Klockan 13.45-14.30
Vad kan lokala föreningar och vanliga människor göra för att motverka främlingsfientlighet? Och varför är det så viktigt? Tedde Gyllenstedt, psykiater och ordförande i Kristinehamns FN-förening.
Frågestund klockan 14.30-15.00

Plats: Kristinehamns församlingshem
Arrangörer: Svenska kyrkan, Brottsförebyggande centrum
i Värmland, Kristinehamns FN-förening och Nätverket för Integration
i Kristinehamn

Den längsta resan är inåt – Filmen om Steve

Klockan 14.00-15.30
Filmvisning ett samtal med Steve Sjöquist.
I år är det exakt 30 år sedan Steve Sjöquist fick sin hiv-diagnos och han beslutade sig tidigt att vara helt öppen med sin sjukdom, vilket var mycket ovanligt vid den tiden. Han blev allt sjukare på 90-talet och 1996, när han bara var dagar från att dö, fick han som en av de allra första patienterna tillgång till de nya bromsmedicinerna, redan innan de var godkända av Läkemedelsverket. Det räddade hans liv. Därefter har han fortsatt som aktivist, skrivit fyra böcker med hiv och aids, utanförskap och stigma som tema och är nu diakon på Sankt Görans sjukhus, sjukhusmiljön som han vet så mycket om inifrån.

Plats: Centralsjukhuset Karlstad, Morbrors Ådra, ingång Klarälvsentrén
Arrangörer: Sjukhuskyrkan på Centralsjukhuset i Karlstad och
Landstinget i Värmland

Efter våldet – vad händer med tilliten hos barn som upplevt våld?

Klockan 14.30-16.00
Visning av delar av dokumentärfilmerna My life my lesson och Say Something följt av panelsamtal.

My life my lesson och Say Something är två kristallenbelönade dokumentärfilmer om våld i nära relationer ur barnens perspektiv. Filmerna är regisserade av Åsa Ekman och producerade av produktionsbolaget Film and Tell. De ingår i projektet SE BARNEN som arbetar för alla barns rätt till ett hem utan våld, där Karlstad pastorat är en av flera partnerorganisationer. 

Filmvisningen följs av ett panelsamtal om vad som händer med tilliten till föräldrar och vuxna hos barn som upplevt våld.  Medverkar gör Helena Draxler, fil. lic och doktorand i psykologi samt leg. psykoterapeut, Monica Ekström, vice förbundsordförande Brottsofferjouren, Mats Wilhelmsson, samtalsterapeut på SamtalsAkuten/Krismottagningen för män, Jeanette,  Barnsamordnare på Alla kvinnors hus och Maria Scheffer Lindgren, lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet.

Plats: Arenan, bibliotekshuset, Karlstad
Arrangörer: Svenska kyrkan, Alla kvinnors hus, Brottsofferjouren, Karlstads universitet, Krismottagning för män och SE BARNEN

Det tillitsfulla samtalet

Klockan 16.00-17.30
Du får möta S:t Lukas legitimerade psykoterapeuter och familje-
rådgivare från Kyrkans familjerådgivning. Du kan ställa frågor kring psykoterapi, bildterapi, handledning, familjerådgivning och andra former av tillitsfulla samtal.

Plats: S:t Lukas mottagning, Sandbäcksgatan 5, Karlstad
Arrangörer: S:t Lukas och Kyrkans familjerådgivning

Mellanrummet – utrymmet för tillit

Klockan 19.00-20.30
Musik och ord för alla kring tema ”tillit”. Kom och låt dina tankar vidgas och hjärtat värmas av ord, humor och musik! Tänkvärd underhållning med Tor&David.

Plats: Biograf Stjärnan, Torsby
Arrangörer: Svenska kyrkan, Biograf Stjärnan och Röda korset

Alexandra Pascalidou, hatet och förlåtelsen

Klockan 18.00-19.30
Alexandra Pascalidou får utstå mycket hat och hot, och har fått gjort det under lång tid. En av de som hatat och hotat är den tidigare nazisten Martin Karlsson. I höstas träffades de förs första gången, och mötet blev en mycket uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter. Nu möts de två i ett samtal under ledning av biskop Sören Dalevi. Musik med Klusterverket. Samtalet teckenspråkstolkas. Efteråt finns möjlighet att köpa böcker av Alexandra Pascalidou och få dem signerade.
Plats: Sundstaaulan, Karlstad
Arrangörer: Svenska kyrkan, Karlstads kommun, Akademibokhandeln, Sensus och Solareturen