Onsdag 13 mars

Trakasserier syns inte. Men de känns. 
Tid: 07.30 – 09.00 (vi bjuder på frukost från 7.30, seminariet startar kl. 8.00)
Plats: 
Clarion Hotel Drott, Järnvägsgatan 1, Karlstad

Trakasserier och sexuella trakasserier är oftast ingenting vi pratar om högt och många lider i tystnad. BFC lanserade i januari 2019 kampanjen ”Trakasserier syns inte. Men de känns” i syfte att sätta ljus på problemen med trakasserier och sexuella trakasserier. Tystnadskulturen som omger dessa frågor är ett av hindren för att kunna motverka trakasserier och diskriminering.

Genom att prata om trakasserier och sexuella trakasserier skapar vi förutsättningar för att kunna förebygga det. Seminariet belyser vad trakasserier och sexuella trakasserier är och vad arbetsgivarens ansvar är i det förebyggande och motverkande arbetet. Vi berör också problematiken kring tystnadskulturen och vad vi kan göra för att bryta den.

Seminariet vänder sig till dig som arbetar med personalfrågor, arbetsmiljö eller värdegrundsarbete och/eller jämlikhetsfrågor. Det kan också vara till nytta för andra, så ta med dig en kollega!  
Sista anmälningsdag är den 6 mars till nine.karlsson.norman@bfciv.se


Fred och försoning

Tid: 10.00–11.30
Plats: Värmlands museum, Karlstad
Freds- och konfliktforskaren Kjell-Åke Nordquist samtalar med biskop Sören Dalevi om försoningens roll i lösningen av svåra politiska konflikter. Är politisk försoning en rimlig hantering av inbördeskrigens fasor? Eller är den bara ett politikens plåster för oviljan, eller oförmågan, att sona och läka människor och samhällen efter inbördeskrig? Kjell-Åke har under många år forskat om konfliktlösning, men också deltagit i att underlätta dialog och konfliktlösning mellan olika parter i konflikt, särskilt i Östtimor, i samband med landets självständighetsprocess åren 1998-2002, men också i Mellanöstern och Kaukasus.

Bara-vara-promenad
Tid: 11.00
Plats: Naturum, Mariebergsskogen, Karlstad 
Följ med på en avkopplande stund i naturen. Start vid Naturum Värmland.

12 steg för hopplösa (Tre olika tider under dagen)
11.00–12.00 Tankfulla ord med Olle Carlsson på Karlstads kyrkliga Stadsmission
13.00–15.00 Föreläsning och signering med Olle Carlsson på Akademibokhandeln, MittiCity, Karlstad
17.00 mässa med Olle Carlsson i Domkyrkan, Karlstad
Olle Carlsson har arbetat som präst i 35 år, han har erfarenhet av eget missbruk och beskriver vad det kan innebära att bryta med meningslöshet och tomhet och söka efter mening, tillit och helhet i vår tid. Idag är han kyrkoherde i Katarina församling och Katarinamässan är Sveriges mest välbesökta gudstjänst.

Livsberättargrupp
Tid: 13.00
Plats: S:t Lukas, Sandbäcksgatan 5, Karlstad
Är du årsrik och vill träffa andra för gemenskap och samtala om livet? I livsberättargruppen kan du i ett tryggt sammanhang dela med dig av dina egna minnen, tankar och känslor med fokus på existentiella frågor. Syftet med samtalsgrupperna är att bryta ensamhet och motverka depression. Möt projektledaren Marie-Louise Söderberg för Livsberättargrupper inom forskningsprojektet Äldres existentiella och psykiska hälsa inom Sveriges Stadsmissioner i samarbete med S:t Lukas och Mind. Hon berättar om projektet, samtalsmetoden och forskningsstudien kring projektet.
Eftersnack

 

Workshop om skam med ADA’S musikaliska teater
Tid: 14.00- ca 17.00 ( samt tillfälle för samtal efteråt.)
Plats: Stinsen (gamla Järnvägshotellet), bredvid tågstationen. Melleruds station, Mellerud.
Forumspel är ett roligt och engagerande sätt att närma sig allvarliga ämnen. Genom forumspel undersöker vi tillsammans vardagliga situationer där skam uppstår. Hur kan man lära sig att hantera skam? Hur tar man kontroll över den? Vem är det egentligen som ska skämmas? Under workshopen närmar vi oss ämnen så som skam, utsatthet och hur det kan vara att leva i ett litet samhälle som Mellerud.

Sjung för livet
Tid: 14.30–15.30
Plats: Brogårdens samlingssal, Sunne
Vi sjunger kända sånger tillsammans under ledning av Caroline Eriksson Waerme, musikpedagog i Svenska kyrkan.

Hopp i klimatångestens tid - utställning
Tid: 15.00–18.00
Plats: Bibliotekshuset, Karlstads stadsbibliotek, plan 2
Kom och få tips och råd hur du kan bli mer miljö- och klimatsmart! På plats kan du besöka våra utställare och vara med och tävla om hållbara priser. Det bjuds på ekologiska och Fairtrade-märkta godsaker. Klockan 16.00 kan ni även lyssna till en föreläsning med Catarina Rolfsdotter-Jansson om Hopp i klimatångestens tid i Arenan på Bibliotekshuset.
Författaren och föreläsaren Catarina Rolfsdotter-Jansson visar upp och säljer sin bok ”Handbok för en hållbar människa: ta hand om dig själv och planeten samtidigt”
Greenpeace berättar om lokalt engagemang och förändringsarbete.
Miljöförvaltningen i Karlstads kommun informerar om hållbar konsumtion, plaster i vår vardag och hur du kan dela bil med andra i en bilpool.
Naturskyddsföreningen är Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation. Klimat, hav, skog, jordbruk och miljögifter är deras viktigaste arbetsområden. Före och efter föreläsningen kommer du kunna träffa medlemmar som är engagerade lokalt och som gärna berättar mer om föreningen.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tingvallagymnasiet berättar om matens hållbarhet och hur du kan minska ditt matsvinn. 
Svenska kyrkan berättar om meditation och meditation i rörelse, samt pilgrimsvandringar.
Eftersnack

Hopp i klimatångestens tid - föreläsning
Tid: 16.00–17.00 på Arenan.
Plats: Arenan, Stadsbiblioteket, Karlstad
Vi står inför en hel del utmaningar, inte minst klimatfrågan. Catarina Rolfsdotter-Jansson låter oss uppleva hur vi löst de flesta. Hon tar med publiken på en hisnande tur baklänges från 2050 som lämnar oss med hopp och handlingskraft. Catarina är föreläsare, författare, journalist, moderator och talesperson i klimatorganisationen Föräldravrålet.
Eftersnack

Var dig själv!
Plats: Idrottsgymnasiet Hagfors, för elever i årskurs 9 på Älvstrandens bildningscentrum. 
Unga människor lever i en ständig flod av påverkan om hur man skall vara för att uppnå ett ideal.  Hur hittar man ett sunt förhållningssätt och lär sig tycka om sig själv? Och hur ska man tackla den flod av reklam som vill locka till online spel? Föredrag och personliga vittnesbörd av människor som har erfarenhet av psykisk ohälsa inom områdena och som kan visa på en väg ur det skambelagda beteendet.

Vägar till Livet
Tid: 17.00–18.30
Plats: Hörsalen Arvika bibliotek
Truls Bernhold, Andlig vägledare på Kumlaanstalten, föreläser om erfarenheter i kriminalvården. Truls visar på hur livet erbjuder olika vägar och hur han ledsagar folk att pröva sina tankar och välja väg. I sitt föredrag berättar han om ”Klostret” på Kumlaanstalten och de erfarenheter han bär med sig i möten därifrån.

Skivsläpp - Våra liv
Tid: 17.00–18.30
Plats: Västerstrandskyrkan, Sixbacken 1, Karlstad
Sång och musik av och med Fredricelundsskolans årskurs 5, som har spelat in en skiva med egna texter. Välkommen att ta del av viktiga tankar och känslor förmedlade genom musik. Fika serveras.

Locker room talk
Tid: 17.30–19.00 för skolungdom, 19.30–21.00 för föräldrar
Plats: Scandic Arvika, Torggatan 9, Arvika
Locker Room Talk Sverige är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet i ett förebyggande syfte. Vi driver också opinion för att sudda ut påhittade regler i samhället. Vårt mål är ett jämställt samhälle där alla människor kan känna sig trygga och välkomna för den man är.

Afternoon tea
Tid: 18.00
Plats: Nysunds församlingshem
Juniorerna bjuder på mingel. Nysunds kyrkokör. 
Utställning: Kvinnokraft. Åtorps kyrkliga syförening

Från mörker till ljus
Tid: 18.00-19.00
Plats: Acksjöns kapell, Mariebergsskogen, Karlstad
En gudstjänst om att återfå livskraften efter en utmattning med efterföljande fika och samtal för den som vill. Medverkar gör: Linda Ganters, präst, Inga-Lena Dahl, diakon och Hans-Olof Larsson, musiker.

En kväll kring tro och integration i Karlstad - Också lite musik, poesi och rapkonst hoppas vi
Tid: 18.00–21.00
Plats: Restaurang Slussen, Karlstad
Kort presentation av Tro Möter Tro i Karlstad och kommunens arbete kring integration i samarbete med bland annat samfundsrepresentanter. Vi hoppas att ni som komma har idéer kring hur vi ska fortsätta vårt engagemang för detta. Vi hoppas på livaktiga bordssamtal. Det blir också lite musik, poesi och rapkonst hoppas vi. Det finns soppa och tillbehör att köpa för den som vill.

Tankarnas trädgård – Skamfilad
Tid: 18.00–20.00
Plats: Karlskoga bibliotek, Hörsalen
Möt Göran Larsson och hör hans föreläsning om skammens många ansikten och längtan efter liv. Göran menar att skam är ett "själens gift" som fräter sönder oss inifrån. Han beskriver hur vi kan bli skammade och skämmas på olika nivåer, allt ifrån sund skam som vi alla känner i pinsamma situationer, och som också något vi ska känna. Göran tar upp orsaken till skam och konsekvenser men ger också hopp, då han även pratar om olika vägar att gå för att frigöra sig från skam.

Vilja våga vara vuxen i en gränslös tid
Tid: 18.00
Plats: Biblioteket, Charlottenberg
Våga, vilja och orka vara vuxen i en gränslös tid. Om föräldraskap för föräldrar. Efter 37 år som verksam psykolog drivs HG Storm fortfarande av en nyfikenhet att pröva nya vägar för att lösa problem.

Jag undkom könsstympning / I avoided genital mutilation
Föredraget och trepartssamtalet hålls på engelska / The lecture and the trialogue are held in English.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Scala teatern, Karlstad
Lyssna till kvinnorättskämpen Charity Resian som stod upp mot en hel by i östra Kenya för sin rätt att bestämma över sin egen kropp. Hon berättar om hur hon som 12-årig flicka undkom könsstympning, om chocken och uppståndelsen som utbröt på grund av hennes beslut, men också om försoningen med sin far. Hennes historia inger hopp och den är definitivt värd att lyssna på. Efter föredraget hålls ett samtal med Charity Resian och chefen för Svenska kyrkans internationella arbete Erik Lysén. Samtalet modereras av prästen Kristin Molander
Eftersnack

När livet drabbar oss
Tid: 18.30 - 20.00
Plats: Restaurangen i Folkets Hus, Skogåsvägen 3, Skoghall
Patricia Tudor Sandahl, psykoterapeut och författare, kommer att dela med sig av sin livsvisdom. Hon är fil. doktor i pedagogik, fil. lic i sociologi, psykolog och psykoterapeut. Hon har skrivit ett stort antal böcker varav en av de kändaste är ”Den tredje åldern”. Patricia har fått ett stort genomslag med sina böcker om hur man förhåller sig till åldrande.

Helande dans
Tid: 18.30–20.00
Plats: Säffle kyrka
Att dansa är att lyssna inåt med hjälp av hela sin kropp. Vi dansar för samhörighet, andlig växt, närvaro och vila i rörelse och existens. Ledare Maja Åberg.

Camilla försvann
Tid: 19.00–20.30
Plats: Kulturbruket Mellerud
Camilla försvann handlar om tre kvinnor som lever i prostitution i skuggan av de män som har tagit makten över deras liv. När en av dem plötsligt försvinner tvingas de båda andra att konfrontera sina liv och tanken på att försöka ta sig därifrån. Teaterföreställning av ADA´S musikaliska teater.