Foto: Cecilia Hardestam

Nya, unga ledare på Hammarö

Mängder av cyklar står uppställda runt entrén till församlings­hemmet Arken på Hammarö. Den som öppnar och kliver in möts av strofer ur psalm 762: ”Bli stilla, låt tystnaden föra dig nära. Närvaron finns där. En kraft som vill bära.”

Det är en av de första riktigt kyliga och mörka höstkvällarna och här inne har en stor mängd ungdomar samlats: En av årets konfirmandgrupper, som just i dag lärt sig mer om hur en gudstjänst är uppbyggd, samt årets gäng av unga ledare, det vill säga före detta konfirmander som nu fungerar som faddrar för årets konfirmander. För de unga ledarna är det dags för höstuppstart – för några för första gången, för andra för andra eller rentav tredje gången.

Ida Stäring och Emma Gradén konfirmerade sig i somras och är med på uppstartsträff för första gången. Varför vill de engagera sig som unga ledare?

– Vi längtade tillbaka hit till kyrkan, det var så kul att konfirmeras, berättar Ida.

– Man träffas och lär känna nya människor så bra, det blir en annan typ av gemenskap än i skolan när det inte handlar om vanliga lektioner, konstaterar Emma.

Dessutom var det skönt att prata om saker som man sällan pratar om annars: livet & döden, framtiden, hur Gud kan tänkas se ut, säger de.

Så när brevet med inbjudan om att bli ung ledare kom från församlingen nappade de direkt.

Pedagog Lottis Brohede bjuder nu alla att ta plats i den välkomnande soffan där ett stort bullfat tronar i mitten. I kväll ska hon berätta lite om årets upplägg och gå igenom det ledarkontrakt varje ung ledare skriver på för att vara förberedd på rollen som förebild för de yngre konfirmanderna.

Då var och en av de 16 ledarna, sju killar och nio tjejer, har kontraktet i hand går de noga igenom det punkt för punkt: Hur gör man till exempel om man får förtroenden som är tunga att bära?

– Ta emot det personen vill berätta men om ni märker att det är allvarliga saker, säg: ’Det här kan jag inte hålla tyst om och jag tror att vi ska gå till Lottis eller någon av de andra vuxna.’ Vi anställda är tränade och vet hur man hjälper på bra sätt.

Och om man skulle råka bli kär i någon av deltagarna i gruppen man är ledare i då?

– Vi uppmanar er att varken flirta eller bli kära, men om det händer får ni byta grupp. Det är aldrig bra att leda en grupp där man har en kärleksrelation till någon av deltagarna.

Då kontraktets punkter är avklarade berättar hon om de utbildningssteg som väntar, olika beroende på om man är ledare för första, andra eller tredje omgången.

Första steget handlar om saker som synen på sig själv och andra, ledarrollen, etik kring lekar samt metoder för andakt och gudstjänst. Steg två ger kunskap om gruppdynamik, utsatthet i grupper, rolltaganden och ledarroll, medan steg tre ger fördjupad kunskap om Svenska kyrkan och andra kristna samfund samt tid och utrymme för reflektion över den egna livsresan och den egna tron.

– Varje steg innehåller också utbildningshelger på kursgård och en resa någonstans. I steg tre, som handlar om den världsvida kyrkan har vi under åren som exempel åkt till Rom, vårt vänstift Chelmsford i England och det franska klostret i Taizé.

Text & bild: Cecilia Hardestam