Lördag 16 mars

Vi vill leva hela livet
Tid: 10.00–16.00
Plats: Kulturbruket på Dal, Parkgatan 8, Mellerud
Namnet ”Vi vill Leva hela Livet” sätter agendan för dagen. Med andra ord är ambitionen med denna dag att inspirera, glädja och visa på att man inte behöver begränsa sig bara för att man har kommit upp i åren. Dagen kommer att innehålla intressanta föredrag, utställare och underhållning. Svenska kyrkan kommer att finnas på plats för dig! Vi hoppas på viktiga och härliga samtal kring livet. Vi ses där!

Gratis bad för alla åldrar
Tid: 10.00–16.00
Plats: Rådahallen Sport & Friskvårdscenter, Bergsgatan 28, Mellerud
För att hälsa och välmående är någonting för alla. Vem du än är, hur du än är, kom och passa på och njut av Rådahallens simhall. Vi har en stor 25 m bassäng med sex banor. Tätt intill hittar du vår rehab-bassäng som alltid är uppvärmd till 35 grader! Här finns ett barnlandskap för de allra minsta, samt bastu och bubbelpool. Caféteria finns i anslutning till badet. Vill du läsa mer, gå in på radahallen.se. 

Att ta hand om djur
Ålder: 8-12 år
Tid: 11.00
Plats: Lillskogen, Mariebergsskogen
Vi samlas i Lillskogens smådjurstall för en stund tillsammans med djur. Vi funderar på begreppet ”Att ta hand om” och vad det innebär utifrån människans och djurens behov. Vi utgår från De fem friheterna:
* frihet från hunger och törst
* frihet från obehag
* frihet från smärta, skador och sjukdomar
* frihet att kunna bete sig naturligt/normalt
* frihet från rädsla och stress

Kort Pilgrimsvandring
Tid: 11.00
Plats: Utanför Acksjöns kapell, Mariebergsskogen, Karlstad
En pilgrimsvandring är en vandring med inriktning på existentiella frågor. Vi gör en kort pilgrimsvandring ca 45 minuter, 2 km. Ledare är prästen Karin Sanell som lett pilgrimsvandringar och pilgrimsritter i Sverige och utomlands i drygt 15 år. Vandringen innehåller en kort introduktion, en vandring som delvis sker i tystnad och en kort avslutning.

Nytt liv med djur – natur – hälsa
Tid: 12.00
Plats: Acksjöns kapell, Mariebergsskogen, Karlstad
Föreläsning om verksamhet med djur som resurs inom hälsa, vård och omsorg.  Karin Sanell är präst och föreläsare och arrangerar pilgrimsritter, hästunderstödd själavård och sorg bearbetning med häst. Hon berättar om sin verksamhet och sina tankar om djur, framförallt hästen som resurs i sitt arbete.

Bryt skammen och krossa fördomar
Tid: 12.30 – 14.30 Tre personliga berättelser
14.30 – 15.30 Samtal om suicidprevention – moderator Beatrice Högå.
Plats: Clarion Hotel Plaza, Karlstad
Cirka 1500 personer tar sitt liv varje år. Med utgångspunkt från tre berättelser får vi fokusera på att arbeta förebyggande och att förhindra att historien upprepar sig. Möt Elisabet Greek, Marie Niljung och Susanne Tell.

Elisabet Greek
Journalist, medförfattare och redaktör till boken Vi begravde våra barn. I boken berättar 33 mammor om kampen mot missbruk av droger och läkemedel. I dag missbrukas ofta läkemedel och kemiska substanser, direktbeställda på nätet. Dagens droger och läkemedel är skrämmande lättåtkomliga och billiga. Berättelserna visar att detta kan drabba vilken familj som helst, var som helst i Sverige i dag. ”Ingenstans fanns den hjälp som våra barn behövde för att överleva”

Marie Niljung
Egenföretagare, Hr-konsult & föreläsare som arbetar med psykisk livräddning.Driver sitt egna företag Niljung sedan ett år tillbaka. Lever nu sin livsmission som är att förändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv genom ökad kunskap. Marie kallar det för psykisk livräddning. Marie har personlig erfarenhet av suicid då båda hennes föräldrar tagit sina liv.                                     

Susanne Tell är folkhälsovetare, har mångårig erfarenhet av egen suicidalitet och är utbildad instruktör i YAM  Youth Aware of Mental health. Hon arbetar idag med utbildning och utvecklingsfrågor kring suicidprevention, gentemot psykiatrin och socialpsykiatrin.   Författare till boken Handbok för livskämpar.
Eftersnack

Personlig utveckling via Grön Arena
Tid: 13.15
Plats: Acksjöns kapell, Mariebergsskogen, Karlstad
Föreningen Grön Arena Gårdar i Värmland arbetar för att skapa möjligheter så att människor i behov av stöd mår bra och får förbättrad livskvalitet. Aktiviteterna utgår från gårdarnas arbete med djur, natur och trädgård. Morgan Stensson från Hannemo kursgård delar med sig av erfarenheter från verksamheten.

Gröna rum
Tid: 14.30
Plats: Degerfors församlingshem
Singoalla och Viva Voce ger oss livets alla färgtoner​​.

Skamfilad
Tid: 15.00
Plats: Silvénska villan, Säffle
Boken ”Skamfilad” handlar om skam, känslan som någon gång drabbar oss alla. De flesta av oss har inte ord och bilder för det diffusa obehag den ger upphov till i vårt inre. Ändå påverkar skammen dagligen våra liv och färgar av sig på våra känslor och relationer. Lyssna till prästen och författaren Göran Larsson när han berättar om sin bok. Lyssna till ett föredrag med Göran Larsson. Efter föredraget klockan 16.00 blir det Filosofiskt Café.

Dansa en gudstjänst, går det?
Tid: 18.00
Plats: Holken, Mariebergsskogen, Karlstad
Kom och prova de enkla stegen i mässan ”Uppbjudna till dansernas dans”.
Koreograf och liturg, Hans Kvarnström.