Foto: Collage: Maria Karlberg-Back

Läs- och lyssnatips!

Här tipsar Cecilia Hardestam, Kyrknytts redaktör och ansvarige utgivare, om bra böcker och poddar.

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddistmunk

Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri
Med humor och djup berättar Björn vad som framstår som allra viktigast då livet är utmätt, exempelvis: omfamna dina brister och säg förlåt.

I grunden god: en optimistisk historia om människans natur

Rutger Bregman
Här presenteras tankeväckande material som bevis för människans inneboende godhet. Härligt då nyheter, film och litteratur oftast ger en mörk människosyn.

Leva med ovisshet, samtal om existentiell hälsa

Lisbeth Gustafsson och Kerstin Enlund (red)
Hur håller vi oss friska i osäkra tider? Livsbejakande bok kring existentiell hälsa där varje kapitel avslutas med ett gäng frågor för eftertanke.

100 röster om Corona

Malin Edgren
I detta intressanta tidsdokument från våren 2020 ger 100 Karlstadsbor mellan sju och 88 år sin personliga bild av coronakrisen i form av brev, noveller och betraktelser.

In i en stjärna

Puk Qvortrup
Puks make dog, bara 27 år gammal och hon stod ensam med en tvååring och en bebis på väg. Hennes berättelse måste trösta alla som råkar ut för något liknande.

Livsstegen, 12 steg till inre hälsa

Olle och Fotini Carlsson
Stegen från Anonyma ­alkoholister presenteras inspirerande i allmänmänskliga dilemman: ensamhet och längtan, något vi vill förverkliga, är maktlösa inför och så vidare.

Pappa och Jag, fotodagbok om kärlek, demens och döden

Annika Eriksdotter
Fotodagbok, som kan bidra till fina samtal kring äldrevården, om författarens dementa och multisjuka pappas sista år.

Spännande samtal närhelst du vill

Podcast, även kallad pod­radio eller podd, har funnits i Sverige i cirka 15 år och är ett enkelt sätt att prenumerera och lyssna via nätet. Det är ungefär som radio, men du väljer själv när, var och hur du lyssnar. Dessutom har du möjligheten att få automatiska uppdateringar så fort det kommer nya program.

Här hittar du några poddar som rör sig i gränslandet mellan samhälle, kultur, psykologi och andlighet.

Kinnamockaskogen

En ny podd om livsnära och existentiella ämnen där den enda förförståelse som behövs är det egna livet. Första säsongen inleds av prästerna Susanne Dahl och Kent Wisti. Ämnen de tar upp är bland annat hädelse, döden, vänskap och försoning.

Tro, hopp och fördom

En podcast för och av unga med fokus på livsviktiga samhällsfrågor. Podden leds av Liam Sallmander, Dina Alami och Hanna Soldal med olika religiös identitet. I första avsnittet om religion och feminism är ärke­biskop Antje Jackelén gäst.

Prata till punkt med ärkebiskopen

Ärkebiskop Antje samtalar om existentiella frågor, kristen tro och det goda samhället med en gäst. Tillsammans reflekterar de också över ett stycke ur Bibeln.

Signumpodden

En samtalspodd med John Sjögren, producerad av katolska tidskriften Signum. Bra för dig som söker givande fördjupning.

Dagens människa

Tidningen Dagens podcast, där journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand pratar om Gud med kända svenskar. Varje avsnitt avrundas med en andlig sång, vald av gästen.

Sveriges Radio producerar också många populära podcast. Gå in på sverigesradio.se/program och välj livsåskådning under kategori högt upp på sidan. Bland programmen finns Människor och tro, Filosofiska rummet, Radiopsykologen, Morgonandakten, Tankar för dagen och Allvarligt talat.

Här hittar du podcast:
- Apples Podcaster-app eller iTunes
- Podcast-appar i Google Play Store
- Spotify
- Soundcloud