Sigge Andreas Widekärr, Öppen kyrka
Bor: Färgelanda
Yrke: kyrkoherde
Ålder: 38
Nuvarande kyrkopolitiska uppdrag: inga
Kandiderar till: stiftsfullmäktige, kyrkomötet
Vilken sakfråga är viktigast för din nomineringsgrupp inför kyrkovalet i september?
– Tillgängligheten. Svenska kyrkan ska vara en kyrka i nutiden där alla känner sig välkomna, bekväma, sedda och uppskattade.
Är det viktigt att medlemmarna röstar den 17 september?
– Absolut, det handlar om demokrati. Varje röst är viktig. Alla som medlemmars röst räknas.
Varför ska de rösta på dig?
– Det viktigaste är inte att rösta på mig, utan att rösta över huvud taget. Men den som tycker att alla människor oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, sexuell identitet, etnicitet är viktiga för kyrkans helhet så kan man rösta på mig. Vi är alla ett i Kristus och det måste vara synligt i allt vi gör. Det går inte bara att säga att alla är välkomna, det är viktigt att visa det också. Det vill jag jobba för.
Hur vill din nomineringsgrupp att kyrkoavgiften används? Rangordna de tre viktigaste områdena.
1. Öka tillgängligheten till alla verksamheter och gudstjänster. Och då handlar det om allt från språk till funktionsnedsättning.
2. Diakoni. Vi vill ge medmänniskor större möjlighet att hjälpa varandra. Vi behöver komma bort från att det bara är de anställda som sköter diakonin. Människa till människa är viktigt, till exempel genom besöksgrupper.
3. Medlemsvård. Att varje medlem räknas även om man inte är aktiv på det traditionella sättet. Du ska veta att som tillhörig att du viktig. Det handlar om att öka medvetenheten i kyrkans arbetslag och bland förtroendevalda. När ordet ”vi” används, vem syftas det på då? Det ska betyda alla vi som är medlemmar i kyrkan. Det handlar återigen om det ideella engagemanget, att värdera medmänniskors insatser, till exempel när du pratar med grannen över häcken om livets viktiga frågor, det är också att vara kyrka.
Hur ska gudstjänstlivet ska se ut i framtiden?
– Det ska präglas av liv, delaktighet och öppenhet. Du ska bli berörd inte skrämd. Det handlar om tilltalet, språket. Vi säger att vi firar gudstjänst till Guds ära, då måste det ske på vårt eget språk. De enkla vardagliga orden säger mer om vår Gudsrelation än när vi pratar högtravande kyrkiska. Högtidlighet sitter inte i stelhet.
Det måste finnas många olika sorters gudstjänster, en genrebredd. Det är församlingens gudstjänst, vi tillsammans som gestaltar den. Det finns inte en enda form. Musiken är jätteviktig, därför att vi genom musiken kan förmedla saker bortom orden. I bland är det musiken som griper tag i en människa och gör henne berörd.
Förra valet var vår slogan: Barnens och barnbarnens kyrka, inte fädernas. Det är klart att vissa traditioner behöver vi värna om men vi är en kyrka här och nu och vårt uppdrag är att föra kyrkan in i framtiden.
Vilket samhällsengagemang ska kyrkan ha?
– För mig är kyrkan en självklar del av samhället. Så måste det få vara oavsett om det handlar om att ge sig in i en debatt, öppna för skolavslutningar eller verka för en human flyktingpolitik. Det går inte att bryta ut kyrkan ur samhället.
Vad är Svenska kyrkans roll i ett mångkulturellt samhälle?
– Det är nödvändigt att Svenska kyrkan möter människors olikheter. Vi kan inte se språk och kultur som ett hinder utan som möjligheter i vår gudstjänst. Låta till exempel människor läsa bibeltexterna på sina egna språk. Det är enkelt att köpa biblar på olika språk. Jag tänker att integration också handlar om att jag som svenskfödd behöver integreras. Vi behöver hitta nya sätt att gestalta tron.
När det handlar om att stötta människor ska vi inte fråga efter religiös tillhörighet. Vi är kallade att vara medmänniska oavsett vilken religion en människa har. Vi får aldrig göra skillnad på människor på grund av tro.
Kyrkan tappar medlemmar och får därmed mindre pengar att röra sig med. Vad vill din nomineringsgrupp spara på?
– Människor är viktigare än byggnader. Jag kan inte hitta något mer konkret. Om jag måste välja går människan först.
Hur ska kyrkan styras i framtiden?
– För mig är det viktigaste att kyrkan är präglad av en demokratisk anda, samtidigt kan jag se att det finns problem och en sårbarhet när få röstar. Men jag känner inte till någon bättre form än att ge medlemmarna möjlighet att rösta. Vi behöver stärka medvetenheten och kyrkans relevans så att medlemmarna går och röstar.
Öppen kyrka är partipolitiskt obunden, partitillhörighet är inte det som förenar oss. Men vi vänder oss inte emot systemet att det finns partipolitiska nomineringsgrupper. Det är upp till varje grupp vad som förenar dem.