Kyrknytt, tema livssorger

Det finns en sak vi med säkerhet vet om vårt liv: en dag tar det slut. Ja, faktum är att ordet för människa på latin, humanitas, kommer från ordet humando, ”att begrava”. Att vara människa är helt enkelt att leva med insikten att man en dag ska dö och begravas.

Ändå har vi ofta svårt att tala om döden i vår kultur. Vi saknar liksom ett språk för att tala om den, och de ofta motstridiga tankar och känslor som kommer i dess spår. För döden är sällan rationell, och ännu mindre det som kommer i dess spår. Som präst har jag vid otaliga tillfällen mött och talat med personer som mist en livskamrat man levt tillsammans med hela livet. Sett hur man liksom skäms för att berätta att man fortfarande känner av den dödes närhet och indirekt talar med den döde.

Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift Foto: Öyvind Lund

I själva verket är detta fullt normalt, och en självklar del av livet. Kanske är det därför som allhelgona blivit en sådan stor högtid i Sverige under de senaste 50 åren, där nästan halva befolkningen går och besöker kyrkogårdar. Vi har helt enkelt insett att döden är en naturlig del av livet. 

Insett att detta att vara människa är att veta att man en dag ska begravas.

Biskop Sören Dalevi

Det här händer i stiftet!

Samtalsforum: Leva med ovisshet

Välkommen till åtta fristående samtalstillfällen med korta föredrag om tillit, sårbarhet och andlig hälsa. Flera tillfällen under hösten med start 3 september.

Artiklar

Biskopen om allhelgona – Blott en dag, ett ögonblick i sänder

Allhelgonahelgen är en helg då vi får minnas våra döda. Gravarna smyckas med blommor och tända ljus och i Svenska kyrkan bjuder vi in dem som under året mist en nära släkting till en minnesgudstjänst.

Osams om graven?

Hans grav, var ska vi ha den? Och hur ska kroppen tas om hand? Sambon och sonen vill en sak, föräldrarna en annan – då kan det behövas medling.

Höra av sig är alltid rätt

Klimathot och krig. En pandemi som inte släpper taget. Skilsmässa, olyckor och död. Ingen är förskonad från livets kriser. Samtidigt är människan rustad för att klara svåra påfrestningar. Bara vi inte blir lämnade ensamma. Författaren och prästen Lars Björklund om sorg och krishantering: ”Att höra av sig är själva jobbet”.

Första Dödsdoulan

Många pratar om hur de vill leva. Få talar däremot om hur de vill dö och begravas – de flesta kanske inte ens vet hur de ska närma sig ämnet. Nu finns hjälp att få: Den första gruppen svenska dödsdoulor är färdigutbildad. En bland dem är Karlstadsbon Gunnel Jung.

Första hjälpen vid sorg

Om sorg

När sorgen drabbar kan ge en känsla av overklighet. Det som tidigare gav balans och harmoni finns inte kvar.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för de som blir kvar. I kyrkan finns plats för sorg, och stöd för dig som lever vidare.

Mer Kyrknytt

Vill du läsa hela numret?

Du kan läsa numret i sin helhet på Karlstads pastorats webbplats. 

Mer digitalt innehåll från Kyrknytt

För dig som vill hitta mer digitalt innehåll från tidigare nummer av Kyrknytt.