Kyrknytt, tema förtröstan

I årets sista nummer av Kyrknytt kan du bland annat läsa om kärlek över religionens gränser, hjälp vid självmord och följa med på besök till nunnorna i Vallby. Klicka på rubriken.

Kärlek över religionens gränser

En djupt kristen som blir förälskad i en inbiten ateist? Det kan väl aldrig hålla? Möt paren som vet att tron inte behöver sätta gränser för kärleken.

En sak i taget. Alltid.

De är Marias döttrar och varandras systrar. Kärleken till Gud förenar dem. Genom evigt givna löften om fattigdom, kyskhet och lydnad. "Vi lever klosterliv mitt i världen i glädje och frihet."

Kroppen läkt – tröttheten kvar. För alltid.

”Jag är en bättre version av mig själv i dag än innan olyckan. Mer nöjd och närvarande. Men det har varit en process, och är fortfarande, att acceptera att jag inte kommer att bli bättre.”

Våga prata om självmord

De möttes i hopp om att få tillbaka livet. Siv Gustavsson, Marie Ekman och Janna Dervisic delar den mörkaste av erfarenheter: att mista en familjemedlem i suicid. I Svenska kyrkans och Karlstads kommuns stödgrupp för efter­levande har de fått hjälp att hantera sorgen.

Till jul är tröskeln så låg att man nästan trillar in...

I år kan vi åter fira Jul i gemenskap med julmys både i Norrstrands och Skoghalls kyrka. Här är ett reportage från sist det begav sig, julen 2019.

Traditioner kring jul

Läs mer om varför vi delar ut julklappar, jultomtens ursprung och fakta om adventsstjärnor och ljusstakar. Du hittar också en juliga spellistor på Spotify .

Biskopen om kristen tro & tradition

Att lita på sig själv. Och Gud.

Samma natt hade några herdar precis slagit läger utanför staden

De hade tänt en eld för att värma sig medan de vaktade sina får. Plötsligt växte skenet från elden och en ängel visade sig:"Var inte rädda! Jag kommer med goda nyheter: i dag har en frälsare fötts, och hans namn är Jesus." När ängeln sagt det lyste hela himlen upp och en hel armé av änglar sjöng: "Ära åt Gud i höjden, och fred på jorden!" Text: Sören Dalevi

Simon Larson, som spelar Karl-Bertil i filmen Karl-Bertil Jonssons julafton, läser julevangeliet ur Barnens Bästa Bibel. Lyssna på svenskakyrkan.se/julevangeliet. Där kan du även höra stiftets tidigare biskop Esbjörn Hagberg läsa julevangeliet, Lukasevangeliet 2:1-20."

Här kan du läsa hela tidningen som pdf.