Foto: Jessica Segerberg

Kroppen läkt – tröttheten kvar. För alltid.

”Jag är en bättre version av mig själv i dag än innan olyckan. Mer nöjd och närvarande. Men det har varit en process, och är fortfarande, att acceptera att jag inte kommer att bli bättre.”

Det har gått sex år sedan Pär Johansson krockade med en lastbil när han var ute och cyklade. Han tränade inför en Ironman, en tävling där man ska simma fyra kilometer, cykla 18 mil och sedan springa ett maraton. Han älskade att träna och tävla och var i god fysisk form.

– Jag minns ingenting av olyckan, men när jag senare har fått se bilder från olycksplatsen har jag förstått att det var ganska illa. Så jag är tacksam att jag ens sitter här i dag.

Rent fysiskt var det framför allt nacken och ena axeln som var allvarligt skadade.

– Men det fysiska var det ”lätta” att laga. Jag var trygg i all min erfarenhet av träning att det skulle läka, var van att bita ihop. Den egentliga resan började istället när jag hade läkt fysiskt. Jag ville inte acceptera att hjärnan inte kommer att bli bra, att jag hade begränsningar, för det hade jag inte haft förut.

I olyckan hade Pär slagit i huvudet rejält, framförallt frontalloben, där balans och tal sitter.

– Med nacken och axeln kunde jag hela tiden mäta att jag blev bättre. Och jag visste från min tidigare träning att kroppen ibland blir lite sämre innan den blir bättre, att det är bra att anstränga den. Men hjärnan funkar inte så, om man anstränger den för mycket blir den bara ännu sämre. Den behöver istället vila för att bli bättre, vilket var svårt för mig att förstå. 

Den första tiden hade Pär därför inställning­en att han minsann skulle ”visa läkarna att de hade fel”, att han visst kunde träna hjärnan att bli bättre. 

 

Foto: Jessica Segerberg

– Men det funkade ju inte, jag blev bara säm­re av att göra så. Det har tagit tid, men jag har börjat acceptera att hjärnan inte längre läker. Och att det då är bättre att gilla läget och göra det bästa av det än att ständigt bli besviken när det inte blir som jag tänkt eller planerat. 

Pärs vardagen ser i dag betydlig annorlunda ut än den gjorde före olyckan. Då jobbade han heltid, drev ett eget företag vid sidan av, lade mycket tid på träning och tävlingar och sa ja till allt. Dagarna var fullbokade och livet gick undan.

– Jag var som Alfons Åberg, jag ”skulle bara” hela tiden. Och var aldrig nöjd. Jag var fysiskt närvarande, men sen var jag någon annanstans i huvudet.

I dag består vardagen istället till stor del av rutiner, vila och närvaro. 

– Jag vaknar tidigt och mår bäst på morgonen och förmiddagen. Jag försöker gå ut och gå varje förmiddag då motion och träning ger mig energi. Sedan behöver jag sova mitt på dagen för att eftermiddagen och kvällen ska bli bra. Jag orkar max två aktiviteter per dag och märker direkt på balansen, talet och koncentrationen om det blir för mycket och jag behöver vila.

Intryck är jobbiga: ljud och ljus, att sitta vid datorn, kolla på tv, handla och köra bil.

– Jag kan springa i två timmar men bara köra bil i sex mil, sedan blir det för mycket in­tryck. Men det är svårt att förklarar för någon som inte förstår hur det är att vara hjärntrött. Många dömer efter utseendet, att man ser frisk ut, eftersom hjärntrötthet inte syns på utsidan. De tycker att ”ja men du kan ju springa igen så då är du väl frisk nu”. Eller tittar konstigt på en när man säger att ”i dag ska jag göra ingenting”, för det är det jag orkar.

Trots allt är Pär i dag tacksam för det han varit med om och uppskattar livet på ett annat sätt än tidigare.

– Jag blir fortfarande ledsen ibland, men mer sällan. Jag har blivit duktigare på att acceptera vad jag mår bra av. Förr kunde jag göra allt men i dag måste jag välja, vilket gör att jag verkligen uppskattar det jag väljer.

– Det är synd att det ska behöva hända, men jag tror alla skulle behöva uppleva något liknande. Fast inte att rent fysiskt cykla in i en lastbil förstås. Men det friska livet går så fort att det är svårt för många att hinna med sig själva. Man är fast i ekorrhjulet. Ur det perspektivet har kanske pandemin ändå varit bra, att många har fått möjligheten att stanna upp lite och vara mer närvarande.

Text: Sarah Daleke
Bild: Jessica Segerberg