Foto: Hans Kvarnström

Det finns alltid något att vara tacksam över

Att trots motgångar och motvind kunna odla tacksamhet berättade Sanna Kallur om i ett samtal under Livet värt att leva.

Jag intervjuade häcklöperskan Sanna Kallur häromdagen. Vi talade om hennes framgångar, men vi talade också om hennes motgångar. Året är 2008, och hon är på topp. Hon har just slagit världsrekord, på 60 meter häck inomhus. Då händer det. När hon äntligen ska skörda medaljerna, kommer en stressfrakturer och sabbar hennes karriär. Hur kändes det att vara så nära … och så faller allt? Hon talade då om att ”odla tacksamhet”. Att trots motgångarna, trots motvinden, odla tacksamhet.

Jag gillar det uttrycket.

Jag vet att livet inte alltid är sådant, och att vi ibland faktiskt måste få beklaga oss när livet bara är för djävligt mot oss.

Men ändå. Grundprincipen är god: att odla tacksamheten. ”Det finns alltid något att vara tacksam för” sa Sanna. Och det stämmer ju.

Kanske kan tacksamhet vara en väg till hopp. Vad är du tacksam över?

SÖREN DALEVI
biskop i Karlstads stift

Tre landningsbanor in i Verkligheten: TILLIT, HOPP, KÄRLEK. Och landar inte vi i Verkligheten så landar Verkligheten i oss

Hans Kvarnström
Tre landningsbanor in i Verkligheten: TILLIT, HOPP, KÄRLEK. Och landar inte vi i Verkligheten så landar Verkligheten i oss Foto: Hans Kvarnström