Fredag 15 mars

Våld mot kvinnor, tjejer och barn
Tid: 10-00-12.00
Plats: Församlingshuset, Västra Kyrkogatan 5, 2 vån, Karlstad
Föredrag om Våld mot kvinnor, tjejer och barn av Elisabeth Björk. Föredraget inleds med en gestaltning i ord och dans med Christina Gabrielsson och Katarina Johansson.

Bara-vara-promenad
Tid: 11.00
Plats: Naturum, Mariebergsskogen, Karlstad
Följ med på en avkopplande stund i naturen. Start vid Naturum Värmland.

Är det svenska teckenspråket en skam?
Tid: 13.00–15.45
Plats: Arenan, Karlstads stadsbibliotek
Den som läst på, eller bara umgås med personer i form av dövhet och hörselnedsättning, vet att de har mött all osynliggörande och synliggörande förtryck, fördomar och försök att ”bota” dövhet som alltid funnits, i alla tider. Den som kan bara lite grann om det svenska teckenspråket, skulle inte kalla dövrörelsen för social konstruktion. Frågan kvarstår: Hur är det att vara en del av samhällsutvecklingen 2019? Föreläsning och panelsamtal och moderator på platsen. Tal - och teckenspråkstolkning. Läs mer om gästföreläsarna och moderatorn i denna PDF.

Fattigfällan
Tid: 16.30–17.30
Plats: Arenan, Karlstads stadsbibliotek
Lyssna till ett föredrag med författaren och journalisten Charlotta von Zweigbergk om boken Fattigfällan. Vi svenskar tror gärna att det finns ett tryggt skyddsnät om något händer. Socialförsäkringar och inte minst socialtjänsten ser till att inga blir vräkta eller behöver svälta. Men sanningen är att alltfler glider igenom skyddsnätet, att socialtjänsten på många platser havererat totalt och att den växande skaran fattiga i Sverige möter ett system som misstänkliggör och kontrollerar dem, snarare än att erbjuda hjälp.

KlubbDANSA
Tid: 17.00–21.00
Plats: Danslokalen i församlingshuset, Västra kyrkogatan 5, Karlstad
Var stolt och glad över hela dig och din kropp! Kom och dansa och ha kul till skön musik i ett rum med rymd och med ett underbart dansgolv. Dansglädjen och rytmen måste upplevas på plats... Alkohol- & drogfritt. Vatten finns att dricka för alla. Ta gärna med eget fika/ egen matsäck som du kan njuta av.

Oj, köpte jag garn nu igen?
Tid: 17.30
Plats: Västerstrandskyrkan, Sixbacken 1, Karlstad
Köper du garn fast du har 84 oanvända nystan hemma? Sitter du och stickar framför teven fast du borde gå ut och röra på dig? Börjar du på en ny stickning fast du redan har fem påbörjade stickprojekt? Då vet du att ibland är skam+stickning=sant! Ta med din stickning och kom! Vi fikar och stickar tillsammans. Ta också gärna med några halvfärdiga stickprojekt så delar vi skratt, inspiration och erfarenheter. Kanske vill någon annan fortsätta på den stickning som du själv har tröttnat på? Och kanske kommer du hem med någon annans halvfärdiga stickning? Gerd Brodén från Glad i Garn kommer och berättar och inspirerar om stickcaféets betydelse.

Ett liv utan skam?
Tid: 18.00- ca 20.30 (Skamligt god fika finns att köpa till självkostnadspris efteråt. Då kommer det också att finnas tillfälle för samtal och workshop, för att få uttrycka det som berört dig utifrån föredraget).
Plats: Stinsen (gamla Järnvägshotellet), bredvid tågstationen. Melleruds station, Mellerud.
Systrarna Sofia och Eva Petrén håller i ett fördrag om bland annat ideal, normer, kroppsskam och hur du ska lyckas att må bra i ett samhälle som gång på gång säger att du inte duger. Eva är makeupartist, frisör, stylist, författare och egenföretagare. Sofia har studerat modedesign i 6 år och arbetar nu som lärare i modedesign och musik.

Sören Dalevi möter Nina Rung
Tid: 18.30–19.30
Plats: Scalateatern, Karlstad
Lyssna till ett samtal mellan biskop Sören Dalevi och Nina Rung. Nina är utbildad kriminolog och genusvetare och har mångårig erfarenhet av normarbete och prevention kopplat till våld och sexualiserat våld. Under flera år arbetade hon inom kvinnorjoursrörelsen där hon föreläste för unga och professionella om sexualiserat våld.

Tagga ner!
Tid: 19.00 - 20.30
Plats: Gunnar Turessonsalen i Hammarlundens skola, Västra Lövängsvägen 24, Hammarö
”Tagga ner!” – Erika Bergkvist berättar om sin resa i utmattningsdepressionens tecken. Erika arbetar som kommunikatör. Hon har berättat i sociala medier om hur hon drabbades av utmattning 2016. Detta fick stor spridning. Erika kräver större förståelse och respekt för dem som drabbas av psykisk ohälsa.
Eftersnack