Foto: Alex & Martin

Fastan

Kristendomens största fasta har precis börjat och pågår i 40 dagar. Men vad innebär fastan? Ska man späcka sig? Absolut inte, det handlar snarare om avstå något för att skapa en medvetenhet.

2017 börjar fastetiden den 1 mars och avslutas med påskafton den 15 april. Fastetiden är en tid som handlar om att flytta centrum för sin uppmärksamhet genom att låta bli något man brukar göra och ge utrymme för eftertanke: Lever jag som jag vill? Vad är viktigt på riktigt?

Att avstå från något i en dryg månad är troligen svårt, men för den som vill nystarta är det ett gyllene tillfälle att under några dagar förslagsvis:

AVSTÅ godis eller kött, tobak eller alkohol, nyheter, sms, bloggar eller förströelse som radio, teve, musik, dataspel.

TESTA ATT bara köpa absolut nödvändiga saker och ge de sparade pengarna till någon som behöver dem bättre, laga vegetarisk mat, använda ekologiska produkter, hålla vattenkonsumtionenlåg, cykla eller åk med allmänna transportmedel.

EFTERÅT KAN DU FRÅGA DIG hände något unikt under fastetiden, något som annars inte skulle hänt? Vilka tankar, känslor, upplevelser fick du syn på? Påverkades stressnivå, andhämtning, sömn? Ökade din medkänsla? Var du mer närvarande? Mer uppmärksam och lyssnande? Eller ... helt enkelt uttråkad?

LÄS...

... om journalistparet Annika Lindqvist och Börge Nilsson som tog en veckas nyhetsfasta, sid 8-9 i Kyrknytt. 

... om fasta i kristen tradition på www.svenskakyrkan.se/fastan