I ett gammalt ålderdomshem på slättlandet ut mot Mälaren, och med Vallby medeltida kyrka på andra sidan stenmuren, bor Mariadöttrarna. Fyra av dem – Magdalena, Clara, Andrea och Agnes – möter ute på grusgången. Klädda i klarblå egenhändigt sydda dräkter.
Att välja ett liv i tro och lydnad, utan barn, ägodelar, partner, sex... avskilt från omvärlden... varför?
– Vi är kallade till det här. Att leva i kärlek för andra.
Har kommit hit för att förstå. Men först lunch. Eller middag som det heter i klostret eftersom det är mitt på dagen. Den gemensamma måltiden är en viktig start oavsett vem som kommer på besök. En sak i taget. Alltid.
I den enkla samlingssalen, inredd i det som en gång var kyrkstallar, känns det som om tiden stått stilla, från det 1950-tal då klostergemenskapen i Vallby grundades. Eller så är det tvärtom en framsynt och hållbar livsstil. Tidlös, kanske.

Potatis och bönor från det egna landet, gräddsås, inlagda päron. Allt är hemlagat och duken välmanglad. Andrea ställer fram karotterna. Magdalena sitter kvar och pratar.
– Alla kan inte springa. Det är inte praktiskt.
Men de turas om. Arbetsuppgifterna både i trädgården och i hushållet görs av alla, fast inte samtidigt. De är ett tydligt vi – ett kollektiv, en familj, en enhet – inte fyra individer. Därför möter de alltid sina gäster i grupp.
Ingen av systrarna har mer att säga till om än någon annan. Besluten fattas gemensamt och konsensus krävs. De ska vara överens, oavsett om det gäller små praktiska ting i vardagen eller frågor av mer andlig karaktär. För att leva i enhet måste de förstå och respektera varandra. Och kunna kompromissa.
– Vi är olika och har inte valt varandra, men vi lyssnar på Gud och samtalar. Det får ta tid, säger Magdalena.
Hur gör ni när ni tycker olika?
– Då behövs mer tid.
Att leva i kloster är inget lätt liv. Det krävs träning. Hela tiden, förklarar Andrea, som bott här i 14 år.
– Men Gud gör det möjligt. Det är ett mirakel, säger hon och skrattar.