Foto: Dals-Eds församling

En bibel i rättan tid

Det var högtidlig stämning när församlingsassistenten Carin Andreasson och kyrkoherden Malin Henriksson packade upp den första kartongen i den stora laddningen med Barnens biblar som landade i Dals-Eds församling i höstas. Sedan informationen kommit att församlingarna i stiftet skulle få biblar att dela ut i skola och till de barn som vanligtvis får biblar av församlingen hade förväntningarna varit stora.


- Samma vecka åkte jag till Snörrums lågstadieskola med en klassuppsättning till årskurs två, berättar Carin. 

Böckerna togs emot med öppna armar även om leverantören Carin fick lämna böckerna på behörigt avstånd i korridoren.

- Skolan har jobbat med Barnens bästa bibel både i grupp och enskilt och de har också berättat att de använt psalmerna på Spotify. De har varit jätteglada över att kunna använda den i undervisningen och bad om extra biblar för att alla i klassen skulle kunna jobba med varsin bok, säger Carin. 

Vi fick tid att prata med både barn och föräldrar vilket gör det mycket lättare att ta kontakt igen och bjuda in till församlingens arbete.

Men det är inte bara elever i Snörrumsskolan som kommit i kontakt med bibeln. Till påsk brukar eleverna på mellanstadieskolan komma till kyrkan och se årets påskspel.

- I år blev det istället en hälsning, häftet Barnens bästa bibel Påsken, och inbjudan med länk till hemsidan om digitalt påskspel baserat på Barnens bästa bibel, berättar församlingsassistenten Sofia Benjaminsson. 

Även det mycket uppskattat. Carin och Sofia lyser av den energi som Barnens bästa bibel gett i arbetet med barn och unga i församlingen. Trots pandemi. Eller tack vare?

- Utan corona hade vi säkert delat ut barnbiblar i samband med gudstjänst som vi brukar och vi hade inte haft tid att fördjupa oss i bibeln som vi kunnat göra nu, säger Sofia. 

 

Medan Carin i början av året väntade på att Sofia skulle komma tillbaka efter föräldraledigheten började helt nya kyrkportar ta form i skaparverkstaden. En Barnens bästa bibel-port välkomnade Sofia tillbaka i början av februari. Under 2020 satte corona stopp för inbjudan till bibelutdelning i samband med gudstjänst, så Carin och Sofia gjorde tillsammans med kantor Rodhe Andersson och kyrkvaktmästare Stefan Siljeblad ett helt nytt upplägg för en drop-in bibelutlämning en tisdagskväll i början av mars. Det blev succé från början till slut där Barnens bästa bibel fick stå i centrum. Från välkomnande banderoll vid parkeringen där konfirmander tog emot, via Barnens bästa bibel-tipspromenad som ledde in i kyrkan och bibelutlämning och möjlighet för barnen att spela på orgeln till avslutande korvgrillningen på kyrkbacken. I kvällssolen utanför kyrkan med utsikt över Lilla Le blev det en skön avslutning på bibelutdelningen. 

- Vi fick tid att prata med både barn och föräldrar vilket gör det mycket lättare att ta kontakt igen och bjuda in till församlingens arbete, säger Carin och Sofia. 

 

Foto: Dals-Eds församling

I den guldpåse barnen fick bibeln i låg också ett specialgjort pysselhäfte med alla tipsfrågor.

- Vi ville att barnen skulle dyka in i berättelserna och själva hitta svaren på tipsfrågorna i sin bibel. Ett mycket påtagligt bevis kom några dagar senare i ett mms från en nöjd förälder som fångat en lycklig, nybliven bibelägaren på bild. Dottern hade fastnat utanför hönshuset där hon glatt visade bilderna ur bibeln för en flock höns. 

Snart är det dags för bibelutdelning till årets fem-åringar enligt det nya upplägget igen. Carin och Sofia är extra nöjda med att Barnens bästa bibel lett till så mycket mer än att dela ut biblar. De bubblar av idéer och inspiration som det fått på digitala träffar om bibeln och i samtal på jobbet. Nu väntar de på att kunna börja jobba med bibeln fullt ut i barngrupperna. -

- Vi längtar! Det ska bli himla kul helt enkelt, säger Carin och Sofia.