Foto: Marcus-Gunnar Pettersson

En bibel att läsa och sjunka in i gång på gång

En biskop som vill föra en kulturskatt vidare. Och en illustratör som vill utmana våra föreställningar om berättelserna. Men att skapa den nya barnbibeln har tagit tid.

– Det är mycket svårare än vad jag hade kunnat föreställa mig, säger illustratören Marcus-Gunnar Pettersson. Men det är det roligaste bilderboksprojekt jag gjort. 

Det är snart 30 år sen det kom ut en nyproducerad barnbibel av detta slag i Sverige. De flesta är översättningar från engelska, där illustrationerna är gjorda för att passa i flera länder. 

– De illustrationerna är oftast gjorda för att inte väcka några känslor åt något håll. De ska inte uppröra. Du blir varken glad eller ledsen, säger Sören Dalevi, som forskat på barnbiblar i många år. 

– Det vi har velat göra är en bibel som du ska vilja läsa och sjunka in i gång på gång. Jag och Marcus-Gunnar har bollat material mellan oss. Han har låtit texten påverka bilden, och jag har låtit bilden påverka texten. Det gör att det finns teologiska poänger i såväl text som i bild. 

Hur tar man sig an berättelser som många har en relation till och som många redan tolkat och gett oss starka bilder av? 

– Jag tänkte först att ”nu ska jag göra allt annorlunda, jag ska vända upp och ner på allt!” säger Marcus-Gunnar. Men under processen har jag landat i att möta historien och förväntningar på mitten och att både utmana och respektera läsarna. Barn som vuxna. 

I Marcus-Gunnars bilder blandas både dåtid och nutid. Som i bilden där Herodes skickar sina soldater efter Josef, Maria och den nyfödda Jesus, som hotar att ta hans plats som kung. På bilden kan man hitta soldater från flera epoker i historien. 

– Jag tänkte att här har jag en chans att visa att den här berättelsen också handlar om oss idag. Krig och efterföljelse är en pågående historia.

Barnens bästa bibel utkommer i november 2020 och är efterlängtad. Marcus-Gunnar säger att han är lite tagen över den respons han redan fått. För trots att det finns en uppsjö av barnbiblar, så finns det tyvärr få med både svensk originaltext och originalbilder av svensk illustratör. 

– Just barnlitteratur är väldigt känslig för kulturella skillnader, därför tror jag att den här är så efterlängtad. Dessutom blir det ju Barnens Bästa Bibel, ler Sören Dalevi.

Artikeln är skriven av Speja förlag som ger ut boken.