Foto: Magnus Aronsson

Det är aldrig kört

Påsk – för många kanske en lugn familjehelg utan krav som man kan fira lite som man vill och kanhända välkomna våren. Men på samma gång en kraftfull påminnelse om livets seger över döden!

Påsk som i år infaller i slutet av mars är kyrkans absolut viktigaste högtid och en mustig berättelse om att det faktiskt aldrig är kört. När någonting dör kommer något annat istället.

Egentligen är det samma mönster som upprepas i hela vår tillvaro: Det kommer nya krokusar där de gamla vissnade och dog, solen går upp igen – trots att den kvällen före lämnade oss för att ge plats åt mörkret. Vi vet också att den som blivit lämnad kan hitta ny kärlek och att nya trender uppstår efter såna som försvunnit.

Det är för övrigt ett budskap som genomsyrar de allra flesta religioner och berättelser, så här uttrycks det i ett citat från filmen Hotell Marigold: ”Det kommer att sluta bra, och är det inte bra så är det inte slut än!”

Det speciella med kristendomen är att den betonar att Jesus Kristus faktiskt bröt sig ut ur graven tre dagar efter sin begravning och därmed visade att han var starkare än döden. Kristna menar också att en läkningsprocess för världen blev följden av hans uppståndelse: Allt som behöver förlåtelse är förlåtet, förvandling sker där det behövs – och vi har alla evigt liv.

Med andra ord finns det lindring och läkedom för all splittring och förstörelse, för allt som gått sönder i världen: för alla vi svikit, för alla föresatser som gått om intet, för alla övertygelser vi tvingats begrava, för all kärlek vi inte fått och inte gett.

Allt som är dött och livlöst är samtidigt början på något nytt. Det är den kristna påskens stora budskap. 

Påsken i korthet

Veckan före påsk kallas för stilla veckan eller passionsveckan. Det är den sista veckan i fastan och dagarna innan Jesus korsfästs. Stilla veckan börjar på palmsöndagen och fortsätter fram till påskafton.

PALMSÖNDAG

Jesus rider in i Jerusalem på en åsna, på denna tid ett kungadjur. Människorna tar också emot honom som en kung, viftar av glädje med palmblad och sjunger Hosianna.

 

SKÄRTORSDAG

Denna kväll äter Jesus för sista gången tillsammans med sina lärjungar och instiftar nattvarden genom att säga att brödet som de delar är hans kropp och vinet är hans blod.

 

LÅNGFREDAG

Jesus har på natten gripits av romerska soldater och förs till förhör hos Pontius Pilatus. Pilatus fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden för att ha gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Jesus korsfästs och dör.

 

PÅSKAFTON

Jesus är begravd och lärjungarna kastas mellan hopp och förtvivlan. Är det sant som Jesus sa? Kommer han att återuppstå på den tredje dagen?

 

PÅSKDAGEN

Några kvinnor kommer till Jesus grav och upptäcker att den är tom. Stenen är bortrullad och Jesus är inte där.

 

ANNANDAG PÅSK

Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. Två av lärjungarna är på väg bort från Jerusalem till byn Emmaus. De går och pratar om det som hänt och plötsligt slår någon följe med dem…

 

Under stilla veckan hålls ofta andakter eller gudstjänster som berättar om vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv – ett drama som brukar kallas passionsdramat. Gudstjänsterna kallas därför passionsgudstjänster.