Besök en kyrka i sommar!

Sveriges största kulturarv består av över 3000 kyrkor utspridda över hela landet. Lite drygt 150 av dem finner du i Karlstads stift och alla är väl värda ett besök. Eftersom det kan vara svårt att besöka alla 150 kyrkor tipsar biskopen om några kyrkor att börja med.

Många av kyrkorna är öppna under sommaren, så väl på vardagar som i samband med gudstjänster och alla är väl värda ett besök. Aktuella öppettider och händelser i kyrkorna hittar du i appen Kyrkguiden. I appen kan du också leta upp din närmaste kyrka. 

Här tipsar biskop Sören Dalevi om några kyrkor att upptäcka i Värmland och Dalsland: 

Biskop Sören Dalevi Foto: Öyvind Lund

Domkyrkan i Karlstad

Stiftets domkyrka, en typisk korskyrka från 1700-talet, är såklart ett måste. Här kan du även gå upp i tornet. I sommar är domkyrkan öppen måndag till fredag klockan 9−19, lördagar klockan 10−16 samt söndagar klockan 13−18. Håll koll på Karlstads pastorats webbplats för att se när det är guidningar, möjligheter att stiga upp i tornet eller andra aktiviteter. Och när du ändå är i domkyrkan, passa på att ta med någon av mina böcker som finns i vapenhuset, de är gratis!

Om Domkyrkan i Karlstad på Karlstads pastorats webbplats

Silleruds kyrka

Strax utanför Årjäng, i Sillerud, ligger stiftets enda centralkyrka (den är åttkantig). Kyrkan är dessutom inramad av en fantastisk kyrkogård med många perenner, som är värd att se bara den. Ritad av arkitekt Erik Langlet och uppförd på 1880-talet. Kontakta Nordmarkens pastorat så öppnar de kyrkan åt dig! 

Hitta till Silleruds kyrka

Visnums-Kils kyrka

Denna kyrka är mig själv extra nära, eftersom min äldsta släkt ligger begravd här. Kyrkan ligger i ett område av riksintresse, omgiven av ett fornlämningtätt landskap med stenmurar, dubbelsidiga alléer och stora gårdar. Kyrkan är från 1756 med fin interiör med bemålade väggpartier runt fönster och tak. Här finns många intressanta föremål, en del medeltida. Kontakta Kristinehamns pastorat för att veta när personal finns på plats och du kan besöka kyrkan.

Hitta till Visnums-Kils kyrka

Borgviks kyrka

Kyrkan, som nyligen firade 300 år, är en viktig del i bruksmiljön i Borgvik, som är ett riksintresseområde. På kyrkogården finns flera gravvårdar av smidesjärn som visar på kopplingen till tidigare verksamhet på orten. Kyrkans interiöra takmålningar, skiftningarna i exteriöra murverk och gravkor visar spår tillbaka i tiden. Borgviks kyrka har öppet för besökare 24 juni− 10 juli klockan 12−16. Hör av dig till Grums pastorat för att undersöka möjligheten att besöka kyrkan senare under sommaren. 

Hitta till Borgviks kyrka

Storfors kyrka

En modern kyrka ritad av Tor Engloo 1959, klädd med glavaskiffer på fasaden. Vi har hundra kyrkor med skiffertak i vårt stift, vilket i sig är imponerande, men bara en med skifferfasad. Här finns också fina textilier. Kyrkan är öppen alla vardagar klockan 10-15 hela sommaren. I augusti är det även våffelcafé i församlingshemmet, håll koll i Kyrkguiden för att se när det är öppet. 

Hitta till Storfors kyrka

Hammarö kyrka

Kyrkan har medeltida ursprung, vilket är särskilt tydligt om man får lov att besöka den del av kyrkan som idag är sakristia. Fint område runtomkring kyrkan (riksintresse) att strosa runt i, ut på Hammars udde. Under maj till augusti är kyrkan öppen varje dag klockan 10-16. Passa även på att besöka sommarcaféet på Hammars Gård, intill kyrkan, öppettider hittar du i Kyrkguiden. 

Hitta till Hammarö kyrka

Sommarcafé på Hammars Gård

Ekshärads kyrka

Kyrkan, med de smidda järnkorsen (drygt 450 stycken) liknar inget annat. Här finns livsträd med en tradition från 1700-tal som förs vidare än idag, och många intressanta inventarier inne i kyrkan. Ekshärads kyrka är öppen alla dagar i veckan klockan 9-16.

Hitta till Ekshärads kyrka

Fröskogs kyrka

Karlstads stift består utöver Värmland även av Dalsland. Fröskoga kyrka är Dalslands enda spånklädda, delvis med ursprungligt ekspån. Det tresidiga koret är tidstypiskt för 1600- och 1700-talens kyrkobyggande i landskapet och stiftet. Karaktäristiskt för Dalsland är också den fristående klockstapeln. Fröskogs kyrka har öppet klockan 12−16 hela juli. 

Hitta till Fröskogs kyrka

Östmarks kyrka

I området runt Torsby finns många spår av det skogsfinska kulturarvet. Ett exempel är Östmarks korsformade träkyrka. Här finns en vacker samlad miljö med kyrka, klockstapel, kapell och kyrkogård med kyrkogårdsmur. Östmarks kyrka har öppet klockan 9.00−15.00 varje vardag maj−augusti. 

Hitta till Östmarks kyrka

Trevlig sommar!

Biskop Sören Dalevi