Foto: Camilla Arnäs-Nielsen

Barnens bästa bibel firar ett år

Den 9 november 2020 var det coronanpassat boksläpp i biskopsgården i Karlstads. Läs biskop Sörens tankar ett år senare och om planerna för en del två.

- Det har nu gått ett år sedan Barnens bästa bibel släpptes, hur känns det? 
– Det känns fantastiskt! Mottagandet från såväl kyrka, skola som samhälle har varit överväldigande. Att vi skulle recenseras, och dessutom få så fina recensioner i DN, Expressen och Göteborgs-Posten, hade vi inte väntat oss. Att flera upplagor skulle ta slut, att Barnens bästa bibel totalt kommer ha tryckts i 80 000 exemplar när det här året är slut, att den redan översatts och getts ut i Norge och dessutom är på väg att publiceras i Tyskland… det har överträffat alla mina förväntningar och förhoppningar. Mest glad är jag över mottagandet i skolor, att så många tagit boken till sig där, och att den verkligen verkar uppskattas av läsarna. 
 
- Vilka reaktioner har du mött under det här året?  
– Mängder av mejl har det blivit, ofta från föräldrar eller mor- och farföräldrar som vittnar om att barnen inte vill lägga boken ifrån sig. Men också från rektorer i svensk skola som tackat för boken och dess betydelse i skolundervisningen. Fick också ett mejl från en judisk pappa som uppskattade att boken inte har med de negativa schabloner om judar som annars är så vanliga. Han läste hela Barnens bästa bibel för sina barn med behållning, och det gläder mig. Sedan var det ju kul att Svenska Akademins ständige sekreterare, Mats Malm, ville samtala med mig på Stockholms bokdagar, och att han var så positiv till boken. 
 
- I höstas släppte biskoparna ”Och lär dem… – ett biskopsbrev om lärande och undervisning”, hur ser du på Barnens bästa bibels roll när Svenska kyrkan ska undervisa om kristen tro och tradition?  
– Det hänger ju ihop, och många av de berättelser, psalmer och böner som vi lyfter fram i biskopsbrevet finns ju med i Barnens bästa bibel. Kyrkan står inför en stor utmaning här, där det gäller att vara vända sig mot samhället och skolan, och ta den pedagogiska utmaningen på allvar. Utmaningen är att ge vidare kristen tro till nästa generation, och att göra det på ett relevant och smart sätt. Jag tycker Barnens bästa bibel gör just det. 
 
- Vad händer framöver med Barnens bästa bibel? 
– Jag är ju ansvarig biskop för programmet för lärande och undervisning, och jag tycker att det länge har saknats material för att på ett enkelt sätt sprida kunskap om kristen tro. Det är därför vi gett ut ett antal häften om jul och påsk, och nu senast ett häfte om dopet. Det har varit extra viktigt för mig att dessa häften ska vara billiga för församlingar att köpa in, och där är jag tacksam mot förlaget att de lyssnat på mig. Barnens bästa bibel slutar ju med Andens utgjutande – men vad hände sen? I somras gjorde jag ett urval av berättelser från apostlagärningarna och framåt, som jag gett till Marcus-Gunnar. Vi har ju båda mycket för oss, själv har jag bara tid att skriva när jag är ledig, men tanken är att vi någon gång i framtiden ska kunna släppa en del två. Tänk dig Uppenbarelseboken med Marcus-Gunnars illustrationer!