– Även om den viktigaste vandringen är vardagsvandringen, är det också helande att gå för något speciellt. Och ska jag gå för något speciellt så är det för klimatet! Gud visar sig överallt i skapelsen och finns med i allt. Därför är det självklart för mig som kristen att engagera mig för ett bättre liv för alla varelser på planeten.
Vandringen startar vid pilgrimscentrum i Vadstena den 18 juli och leds av diakon och författare Annika Spalde. Deltagarna kommer att gå genom Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna och ta båt över engelska kanalen. Längs vägen ansluter en polsk-tysk vandringsgrupp och förmodligen också pilgrimer från Paris.
Syftet är att sätta klimatet främst på agendan. Kraven är att säkerställa klimaträttvisa, hålla den globala klimatuppvärmningen under 1,5 grader, följa Parisavtalet och lyssna till vetenskapen på området. Förhoppningen är att väcka opinion och ge tid för reflektion kring egna steg för klimaträttvisa och hållbarhet.
– Jag tror på symbolhandlingarnas kraft. Vi behöver hjälpas åt att försöka vara den förändring vi längtar efter och sätta den ena foten framför den andra tills vi kommer fram, säger Hans och fortsätter:
– Jesus säger ju: ”Jag är vägen, sanningen och livet”. Och på den Vägen är det! I förundran går vi Vägen tills vi inser att vi också är vägar, sanningar och liv på väg mot samma mål i samma stora berättelse.

Alla som vill får vara med på vandringen, oavsett livsåskådning, politisk och religiös tillhörighet. Man kan delta en enda dag, en vecka, flera veckor eller hela tiden. Det kommer också att ordnas fler lokala Pilgrim’s Walk for Future för den som inte har möjlighet att följa med på den längre vandringen.
I Karlstads stift arbetar stiftspedagog Ann-Marie Allvar Nordström och klimatpedagog Emil Karlsson med att väcka uppmärksamhet kring vandringen som är ett tydligt uttryck för hur högt Svenska kyrkan sätter klimat och hållbarhetsfrågor.
– Vandringens svenska del ingår i Svenska kyrkans projekt Färdplan för klimatet, en färdplan som säger att kyrkan ska vara klimatneutral senast 2030, berättar de och understryker att möjligheterna att klimatvandra inte alls begränsas av geografi.
– Det spelar ingen roll om den huvudsakliga vandringsleden från Vadstena till Glasgow ligger i din närmiljö eller inte. Alla är nämligen mer än välkomna att skapa en egen Pilgrim’s Walk for Future och vi bjuder in företag, individer, föreningsliv, organisationer, trossamfund och offentliga aktörer som vill bidra på olika sätt!
Text: Cecilia Hardestam
Foto: Jocke Lagercrantz