Foto: Mats Hermansson

Utställningar i Domkyrkan

Under hela sommaren kommer Domkyrkan att fyllas av Mats Hermanssons ikoner målade på gamla presenningar – målningar som är inspirerade av den klassiska ikontraditionen men målade på ett eget sätt. Välkommen!

Utställning i Domkyrkan:
”Presenningsikoner”

av Mats Hermansson, 18/6–13/8

Under hela sommaren kommer Domkyrkan att fyllas av ikoner målade på gamla presenningar – målningar som är inspirerade av den klassiska ikontraditionen men målade på ett eget sätt.

Prästen och konstnären Mats Hermansson har nu under många år målat de ikonliknande bilderna och haft utställningar i ett stort antal kyrkor i Sverige.

Ikoner har målats genom hela kyrkans historia. Inom flera kristna traditioner har ikonerna länge haft en mycket betydelsefull plats i både kyrkans och det egna livet, de vördas ofta mycket djupt. I takt med att de kristna kyrkorna under det senaste seklet allt mer har kommit att närma sig varandra har också ikonerna börjat berika fler och fler kyrkliga traditioner.

Traditionella ikoner målas under bön under lång tid med speciella och traditionsbundna material. De tidlösa motiven öppnar fönster mot evigheten. Hermanssons presenningsikoner är genom materialval, och även delvis motivval, inga traditionella ikoner, men de är definitivt starkt inspirerade av det gamla ikonmåleriet. Genom mötet mellan de slitna, lappade och lagade presenningarna; ikontraditionen och delvis nutida motivval fylls Karlstads domkyrka av en lika färgsprakande som berörande utställning.

Varmt välkommen in och ta del av de tankeväckande konstverken!

Se Mats Hermansson berätta
om sina presenningsikoner

I denna film från Botkyrka församling kan du se Mats berätta om arbetet med sina målningar.