Foto: Magnus Aronson /Ikon

Planera ett bröllop

Stort eller litet, praktfullt eller enkelt. Ni väljer hur er högtidsdag ska vara. Det finns inte så många måsten som man tror.

Boka tid

När ni bestämt er för att ni vill gifta er i kyrkan bör ni så snart som möjligt ta kontakt med oss. Det är många som bokar långt i förväg. Om ni vill ha en speciell dag, plats eller tid är det särskilt viktigt att ta kontakt i god tid. Kolla också att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan, om inte är det enkelt att bli det. 

Kyrka, vaktmästare, musiker och präst är gratis.

Vigselsamtal

En tid innan vigseln kommer prästen att ta kontakt med er för att få träffa er och prata igenom hur vigselgudstjänsten går till. Ni kan också öva igenom hur det ska vara.

Oftast träffas man i den kyrka där ni ska gifta er. Berätta för prästen vad ni har för speciella önskemål och tillsammans bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilka bibeltexter som ska läsas med mera.

Vigselgudstjänst

I en vigselgudstjänst ingår alltid frågor, löften, ringväxling, förbön, psalmer, bibelläsning och välsignelse. Utöver det finns stora möjligheter att göra tillägg och variera vigseln på ett personligt sätt. Ni kan till exempel formulera vigsellöftena med egna ord. De ska ge uttryck för bådas vilja att älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer er åt.

Musiken i vigselgudstjänsten

Musiken i vigselgudstjänsten är ofta viktig. Det som ingår i den vanliga vigselgudstjänsten är psalmer och in- och utgångsmusik. Kyrkomusikern spelar och församlingen hjälper till med sången.

Ta gärna kontakt med musikern (fråga prästen eller när ni bokar för kontaktuppgifter) så snart som möjligt så att hen hinner ta ställning till och öva in den musik ni önskar. Om ni tycker att det är svårt att finna musik själva så kan musikern hjälpa er.

Om ni vill ha någon solosång/instrumentalmusik så är det något ni själva ordnar. Musikern bör få reda på även den musik som hen inte medverkar i.

Kort checklista

  • Fria och få ja!
  • Undersök så att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan, om inte är det enkelt att bli det, läs mer här.
  • Välj kyrka och dag. Det finns kyrkor och kapell i alla storlekar att välja mellan, se nedan.
  • Ta ut hindersprövning hos Skatteverket – en kontroll av att ni inte är nära släkt eller redan gifta.
  • Bjud in eventuellt gäster, minst två vittnen behövs. Kyrkan kan bidra med vittnen om ni vill.
  • Skaffa en eller två ringar, till exempel arvegods.
  • Njut av er dag!

Boka tid och plats för bröllop

Boka online här på hemsidan
Ring 054-14 14 00 för att boka genom kyrkan expedition.
Maila till karlstads.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefonen är öppen
Måndag-onsdag, kl.  08.00-17.00
Torsdag, kl. 08.00-18.00
Fredag, kl. 08.00-14.00  

Du kan besöka expeditionen på Västra Kyrkogatan 5, Karlstad. Mittemot Karlstads domkyrka.

Postadress: Karlstads pastorat,
Västra kyrkogatan 5, 65224 Karlstad.