Påskliljor i skolskenet. I bakgrunden skymtas ett kors.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Påskkrönika: Rövardoldisen som följde Jesus till paradiset

Påskens berättelser innehåller många teman som vi alla möter i livet – svek, sorg, övergivenhet, förtvivlan. Men också mitt i allt, hopp.

Text: Cristoffer Forssander

Döden på korset präglar långfredagens text. Jesus är i centrum, men det finns också en annan viktig person, alldeles intill på korset vid sidan av honom. 
Det handlar om rövarna som korsfästes tillsammans med Jesus. Lukas berättar att den ena hånar Jesus, medan den andre säger: ”Jesus, tänk på mig när du kommer till ditt rike”. Jesus svarar: ”Jag säger dig. I dag skall du vara med mig i paradiset”.

Christoffer Forssander är präst vid Karlstads universitet. Foto: Marie Lundström

Det var alltså en tjuv som gick in i paradiset i samma stund som Jesus, genom att bara tro på de ord som gavs till honom. Ord om ljus och hopp i det mörkaste av mörker.
Mannen vid sidan av Jesus hade inget mer att erbjuda än sin tro på att Jesus var den han sa att han var. I berättelsen om rövaren finns inget dop, ingen nattvard, ingen konfirmation, inga tända ljus, inget andligt uppvaknande, inga kyrkklockor eller någon god livsgärning. Jesus tog inte bort hans smärta, helade inte hans kropp och sår eller stod upp mot hans bödlar.
Bara en naken döende man på ett kors, som inte ens kunde knäppa sina händer för att be. Tjuven och Jesus, smärtan och lidandet, från livet mot döden och vidare genom tron mot evigheten.

Långfredagens text om sorg och död innehåller samtidigt så oändligt mycket hopp. I berättelsen om rövaren vill Lukas påminna oss alla om att det aldrig någonsin är för sent. Det finns alltid hopp.

Ty så älskade Gud världen att han gav sin ende son, för att dem som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv. Detta är evangeliet – som betyder det glada budskapet. Det är så otroligt komplext, men samtidigt så enkelt. 

"Långfredagens text om sorg och död innehåller samtidigt så oändligt mycket hopp. "