Foto: Johan Nilsson/Ikon

Strejken är avblåst

Nyhet Publicerad Ändrad

I går enades SKAO och våra fackliga motparter om ett nytt avtal. Det innebär att alla stridsåtgärder, både de som pågår nu och de som facken varslat om, stoppas.  Så from idag så jobbar vi som vanligt. 

 

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor med våra centrala fackliga motparter. Nya AB gäller tom 31 mars 2023. Arbetet med omställningsavtalet är inte klart men arbetet fortsätter. 

Så här skriver Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation på sin webbplats:

Överenskommelse tecknad – alla stridsåtgärder stoppas
Nyhet Publicerad 3 maj

2022Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor. Arbetstagarorganisationerna återkallar alla varsel och stoppar pågående stridsåtgärder.

Idag tisdagen den 3 maj 2022 klockan 17:55 har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation prolongerat Svenska kyrkans avtal 20 (löneavtal och allmänna villkor) med vissa justeringar till och med den 31 mars 2023. Därmed avslutas pågående stridsåtgärder med omedelbar verkan och alla varsel dras tillbaka. Omställningsavtalet är ännu inte klart men arbetet fortsätter.

-  Vi hade velat nå längre, men vi tar vårt ansvar för att Svenska kyrkans viktiga verksamhet ska kunna fortsätta att fungera. Därför har vi träffat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor. Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete att utveckla Svenska kyrkans kollektivavtal för framtiden, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Mer information kommer inom kort.

Här hittar du Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations hemsida.

 

Nyhet 29 april:

Strejken påverkar inte begravning, kremering och gravsättning

I den strejk som fackförbundet Kommunal gick ut i kl 9.00 fredag 29 april finns uttagna medarbetare på Ruds kyrkogård. Även Mosaiska kyrkogården på Rud och Alsters kyrkogård berörs. Arbetsuppgifter som rör begravning, kremering och gravsättning är dock undantagna från strejken. 

- Vår inställning är att vi hanterar det här på bästa sätt utifrån de förutsättning som finns. Vi prioriterar så gott det går på de berörda kyrkogårdarna och hoppas att konflikten snart kan få en lösning, säger Elna Forsberg, kyrkogårdschef. 

Även om en del av kyrkogårdspersonalen går ut i strejk kommer alltså det som rör begravning, gravsättning, kremering och urnnedsättningar att fungera som vanligt. Den verksamheten är såpass viktig att den undantas från strejken.

När det gäller övrig daglig skötsel av Ruds- Alsters och Mosaiska kyrkogårdar prioriteras arbetet om så att det viktigaste blir gjort i den mån det går. De övriga kyrkogårdarna i pastoratet berörs överhuvudtaget inte av strejken.

LO-facket Kommunals strejk och övertidsblockad bryter ut kl 9.00 fredag 29 april. Strejkvarslet berör ungefär 500 medlemmar som jobbar i Svenska kyrkan och övertidsblockaden över 5 000. Berörda grupper är bland annat krematoriearbetare och vaktmästare.