Endast cd i original som gäller när du vill använda inspelad musik i kyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Tidigare i år försvann möjligheten att använda Spotify i våra kyrkor. Det är inte heller tillåtet att använda andra nedladdnings- eller streamingtjänster. Här kan du läsa hur du ska göra för att kunna använda inspelad musik i kyrkan.

Med jämna mellanrum kommer önskemål om att via församlingarnas ljudsystem spela upp egen musik vid gudstjänster och dop, bröllop och begravningar. Nu är detta alltså endast möjligt genom att man har med sig en cd-skiva.

SÅ HÄR KAN DU SPELA MUSIK I KYRKAN I FORTSÄTTNINGEN

Karlstads pastorat kommer efter den 28 februari endast att spela laglig musik via CD-skivor. CD-skivan måste vara original, och får alltså inte vara en CD någon bränt själv.

De nya reglerna är ett resultat av avtalen om STIM-ersättning gällande licenser/royalties till skivbolagen. Vid köp av CD-skiva så betalas denna licens/royalty automatiskt vid köpet. Genom Svenska kyrkans centrala avtal med STIM får församlingarna i Karlstads pastorat rättigheter att spela upp musiken offentligt. Kom ihåg att ange titel och kompositör i eventuellt programblad.

Prata gärna med prästen som ni har kontakt med i förväg så att ni kan provspela musiken i förväg.