Foto: Sandra Albertus

Ljusbäraren och bönen

Domkyrkans stora ljusträd skapades 1998 av Örjan Holm.

I Domkyrkan finns ett ljusträd, gjort av konstsmeden Örjan Holm 1998.
Det första ljusträdet skapades till minne av Martin Luther King, som skulle ha talat vid ett möte i Uppsala Domkyrka 1968. För att hedra hans minne, tog prästen Martin Lönnebo initiativet till en stor ljusstake, en ljusbärare.

30 år senare fick Karlstads domkyrka sitt ljusträd. Ett olivträd i järnsmide med plats för 137st ljus. Ett för varje församling som fanns i Karlstads stift 1998.
I mitten brinner ett större ljus, Kristusljuset, som en symbol för det ljus som lyser i mörkret och som mörkret inte övervunnit (Joh 1:5)

Bön är en av de bärande delarna i kristen tro. I apostlagärningarna finns en beskrivning av den första kristna församlingens grundelement: Bibelordet, brödsbrytelsen (nattvard), brödernas gemenskap (diakoni) och bön. Bön har en riktning mot Gud, med Gud men kan i övrigt se ut på många olika sätt. Allt från det ordlösa som ljuset ibland kan stå för, till mångordig eller ropande eller något annat.