Foto: Linda Mickelsen/Ikon

Stöd för barn och unga i sommar

Nyhet Publicerad Ändrad

På grund av coronaviruset kan barn och vuxna som redan har det kämpigt vara extra utsatta. Sommaren är också en tid då risken för våld och utsatthet i hemmet ökar liksom risken för missbruk och psykisk ohälsa. Men du ska veta att du ALDRIG är ensam. På denna sida finner du användbara kontaktuppgifter, länkar och tips.

Vad finns i kyrkan?

I kyrkan finns präster, diakoner och pedagoger som är utbildade inom själavård och har stor vana vid att lyssna och prata om det som gör ont och skaver i själen. De är också bra på att slussa vidare till personer eller instanser som kan vara bättre på att hjälpa just i det aktuella problemet.   

Du kontaktar Svenska kyrkan i Karlstads pastorat genom att ringa till expeditionen: 054-14 14 00. 
Expeditionens sommaröppettider: 22 juni-14 aug, kl 8.00-14.00.

Kyrkan har också Familjerådgivning ochSamtalsakuten, Krismottagning för män och KAST Värmland (mottagning för köpare av sexuella tjänster)Klicka på länkarna för att läsa mer.

Jourhavande präst är en hjälplinje som är öppen alla kvällar och nätter i veckan. Det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Just nu extraöppet pga coronapandemin. Till jourhavande präst

Vill du tända ett ljus i kyrkan och få en stunds stillhet?

Välkommen in i Domkyrkan. En del av tiden finns också personal på plats för samtal.
Mån-fred kl. 9.00-19.00, Lördag 10.00-16.00
Söndag kl. 10.00-18.00

Här hittar du öppettider också i andra kyrkor i pastoratet (länk kommer)

Hit kan du också vända dig om du är barn/ungdom eller förälder och mår dåligt

Första linjen
Första linjen vänder sig till barn och unga i åldrarna 6 till 20 år samt till föräldrar och närstående i Värmland, telefon 010-831 45 00.

Till Första linjen kan du vända dig med frågor om du mår dåligt, känner dig orolig och rastlös, har svårt att koncentrera dig, ofta hamnar i bråk med kompisar eller föräldrar, skadar dig själv, har varit utsatt för våld eller om du till exempel är orolig för hur du eller någon annan använder alkohol eller droger.

Läs mer om Första linjen här.

Ungdomar mellan 15 till 20 år kan också ta kontakt via www.hurmårdu.nu som är en webbtjänst för dig som är ung och bor i Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad eller Kil.

Fler kontaktuppgifter för barn och ungdomar:
Maskrosbarn är en organisation som finns till för dig som har en förälder som dricker för mycket, tar droger, mår psykisk dåligt eller utsätter dig för psykiskt eller fysiskt våld. Chatten är öppen, måndag - fredag, kl 14-16 och söndag - torsdag, kl 20 - 22. Läs mer om Maskrosbarn här.
Barnens rätt i samhället (Bris) är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Telefon: 166 111, Telefonen är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag. Lördag-söndag är öppettiderna 14-21. Chatten är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag. Lördag-söndag är öppettiderna 14-21. Läs mer om Bris här.
På Rädda barnens webbplats kan du läsa tips och råd om corona till både barn och vuxna.

Fler länkar

Karlstads kommuns sida om utsatthet i coronatiden (många användbara länkar)

Familjeavdelningen - stöd och hjälp till barn, unga och deras familjer i Karlstads kommun

Tips från BRIS om hur du pratar med barn om corona

Bris vuxentelefon om barn om du vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år.

Alla kvinnors hus

Kvinnofridslinjen

Välj att sluta, en telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.

Anhöriglinjen

Anonyma alkoholister

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 och är för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du har tankar på att ta sitt liv. Du är alltid anonym när du kontaktar oss. Självmordslinjen har öppet dygnet runt, varje dag.

Hedersförtryck.se

 

Öppen kyrka för ljuständning och samtal

Några kyrkor är öppna i sommar för ljuständning och personlig andakt. Vid vissa tider finns även diakon eller präst på plats om du vill prata. Här hittar du öppettiderna.