Efterlysning: Vet du var Domkyrkans exemplar av Karl XII:s bibel är?

Nyhet Publicerad

För ca 45 år sedan försvann en gammal bibel från predikstolen i Karlstads domkyrka. Nu börjar sökandet. Har du sett den? Hör av dig!

Är det någon som har sett Domkyrkans kyrkobibel? Den har varit försvunnen i ca 45 år och Domkyrkan skulle gärna vilja få den tillbaka.

Karl XII:s kyrkobibel skänktes till Domkyrkan 1705 av Elizabet Broman. Bibeln överlevde bränderna 1719, 1752 och 1865 och många anteckningar är gjorda i den. Främst av J. Hasselström, Domkyrkosysslomannen som ledde arbetet och skötte räkenskaperna kring bygget av den nuvarande Domkyrkan.[LH1] [SA2] [SA3]  Hasselström läste dagligen för byggarna ur Karl XII:s bibel under byggnationstiden på 1720-1730-talet. Sammanlagt läste han hela Bibeln fem gånger under sin tjänstgöringstid. Johannes Hasselström har även gjort anteckningar om jordbävningar och bränder i bibeln. Hans porträtt hänger i sakristian.

Platsen där Bibeln försvann för 45 år sedan.

Det står också skrivet om att orgeln blev färdig 1753, att urverket installerades och om ett par biskopars begravningar. Den senaste anteckningen i bibeln är gjord 1792 av Per Thorén, som berättar om när kyrkan invigde nuvarande predikstol och högaltare.

Karl XII:s bibel hade under Hasselströms tid sin plats på predikstolen. Bibeln blev sedan undanlagd i sakristian, men togs åter fram någon gång på 1970-talet.

Vaktmästare Arne Lövström minns att en kollega berättade att dåvarande domprosten ville att bibeln skulle ligga framme på predikstolen. Den fick göra det och försvann.

Efterlysning! Hjälp oss hitta bibeln!

Är det någon som har sett Karl XII:s kyrkobibel? Det skulle vara så fantastiskt att kunna återbörda den till Domkyrkan. Kyrkan bryr sig inte om hur den försvann eller vem som har haft den. Vi är bara tacksamma för all hjälp vi kan få för att hitta Bibeln!

/Domkyrkan med personal

Ungefär så här ser texten ut.