Domprost till Karlstads pastorat

Nu söker Karlstads pastorat en ny domprost. En engagerad ledare och teolog som är samarbetsinriktad och vill driva vår verksamhet framåt. Var med och fortsätt bygga framtidens kyrka i Karlstad!

 

Klicka här för att logga in och skicka in din ansökan.

Nu söker vi ny domprost till Karlstads pastorat.

I Karlstads pastorat finns fem församlingar, tre stadsförsamlingar och två landsbygdsförsamlingar, kyrkogårdsförvaltning och administration. Karlstads pastorat leds av domprosten, har ca 200 medarbetare, ingår i Karlstads stift och är ett eget kontrakt inom stiftet. Här finns Domkyrkan och tio andra vackra kyrkor.

Vi har genomfört ett större förändringsarbete, har en ekonomi i balans och står väl rustade för att fortsätta utveckla våra verksamheter och att möta framtiden.

Vår nuvarande domprost ska gå i pension och vi söker nu hans efterträdare.

Arbetsuppgifter

Som domprost i Karlstads pastorat driver du den pastorala och teologiska utvecklingen. Du har det övergripande ansvaret för pastoratet och alla dess delar såsom personal, verksamheter, fastigheter, ekonomi och begravningsverksamhet. Det finns enhetschefer (församlingsherdar) i församlingarna, samt kyrkogårdschef och HR-chef/administrativ chef som har det operativa personalansvaret och verksamhetsansvaret i enheterna.  

Uppdraget som domprost är brett och varierande med många kontakter inom och utanför organisationen. Pastoratet jobbar för och med utveckling av såväl verksamhet som organisation.

Domprosten arbetar gemensamt med kyrkorådet för att säkerställa att pastoratets grundläggande uppgift blir utförd. Domprosten är vice ordförande i domkapitlet och biskopens ersättare i stiftsstyrelsen. Som domprost deltar du i arbetsutskott, kyrkoråd och kyrkofullmäktige och leder pastoratets ledningsgrupp.

Rollen är både operativ och strategisk och förutsätter att du behärskar båda perspektiven.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är prästvigd enligt Svenska kyrkans ordning och har gedigen erfarenhet som präst. Du har mångårig dokumenterad chefserfarenhet som kyrkoherde eller från likvärdig tjänst, gärna i större sammanhang. Det är meriterande om du utöver kyrkoherdeutbildningen har ytterligare ledarskapsutbildningar.

Vi vill att du är en välgrundad teolog och god gudstjänstledare, som är empatisk och trygg i dig själv och att detta genomsyrar ditt ledarskap.

I ditt ledarskap är du både tydlig och kommunikativ med intresse för utveckling och förbättringsarbete. Du vågar fatta och genomföra svåra beslut. Som person bör du ha förmågan att kunna växla mellan strategiskt och operativt perspektiv och mellan arbetsuppgifter som har koppling till båda perspektiven.

Du måste kunna driva och självständigt hålla i frågor, ta nödvändiga kontakter och följa upp samt arbeta proaktivt. För att lyckas i rollen bör du ha en mycket god samverkansförmåga, kunna skapa och upprätthålla goda relationer, liksom förmåga att skapa förtroende. Du har ett strukturerat arbetssätt och kan skapa såväl som följa strukturer och riktlinjer. Kontakter med samhällsaktörer och media ingår i rollen.

Som person har du ett gott omdöme, och delar vår uppfattning om alla människors lika värde.  

Rollen kräver god administrativ förmåga, god kunskap om ekonomi, fastigheter och personal, liksom IT-kunskap och kunna hantera Officepaketet väl. Det är också viktigt att du är intresserad av och vill vara med och driva vår digitalisering och fortsatta utveckling.

Du behöver kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska, samt i tal även på engelska. B-körkort är ett krav.

Övrigt

Arbetstiden är oreglerad, främst dagtid men även kvällar och helger ingår. Tjänstebostad ingår ej. Vi lägger stor vikt vid det främjande arbetsmiljöarbetet och vi har ett gott samarbete med KMTi som vår företagshälsovård.

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta domprost Harald Cohén på harald.cohen@svenskakyrkan.se eller 054-14 14 11, HR-chef Helena Strandberg  på helena.strandberg@svenskakyrkan.se eller 054-14 14 55, eller kyrkorådets ordförande Lina Larhult på 070-757 95 23.

Sista ansökningsdag för tjänsten är 31 oktober 2021. Söker gör du genom att registrera dig på https://karlstadspastorat.varbi.com och koppla dig mot tjänsten. I din ansökan vill vi ha ett personligt brev, CV, referenser, prästbrev och vigselförordnande, samt klargörande att du är beredd att i alla uppgifter tjänstgöra med andra som vigts till uppdrag inom kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön.

Välkommen med din ansökan!

 

 

Kontakt

Helena Strandberg, HR-chef      054-14 14 55
Harald Cohén, domprost            054-14 14 11
Lina Larhult, Kyrkorådets ordf.   070-757 95 23

Sista ansökningsdag: 2021-10-31

 

I rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Klicka här för att logga in och skicka in din ansökan.