Foto: Marie Lundström

"Det är fint att komma in här först på morgnarna och gå och plocka litegrann"

Nyhet Publicerad

Arne Lövström, är kyrkvaktmästare i Domkyrkan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att det är så omväxlande. Jag träffar nya människor nästan varje dag och det är mycket oförutsett som händer. Det är också fysiskt omväxlande på en lagom nivå.

Varför arbetar du i kyrkan?

- Det var egentligen en slump att jag hamnade här. Jag blev erbjuden ett vikariat i Domkyrkan 1984. Efter det jobbade jag i Västerstrandskyrkan och Råtorpskyrkan i olika perioder innan jag fick fast arbete här i Domkyrkan. Sedan har det rullat på och jag trivs jättebra.
- I början kändes det stort och främmande att jobba i kyrkan. Nu känner jag mig mer hemma och har vuxit in i arbetet. Det är fint att komma in här först på morgnarna och gå och plocka litegrann. Då tar jag bara in atmosfären här, ja det är nog min tid för stillhet eller andakt, faktiskt.

När känns ditt jobb som mest meningsfullt?

- Det mest meningsfulla jag har upplevt i mitt jobb är när jag under tio år var en av de ansvariga för Ungdomsmässan i Domkyrkan. När den fungerade som bäst kändes det som vi hade funnit en väg in i gudstjänsten för ungdomar. 
- Annars är det till exempel efter en vigsel eller dop när brudparet eller dopfamiljen tackar och man känner att man har hjälpt till att göra deras stora dag lite bättre.