Dela dina bästa jultips - som inte kostar!

Nyhet Publicerad Ändrad

Det finns många sätt att skapa julstämning som inte kostar skjortan. Här samlar vi de bästa tipsen! Hur kan man pyssla, fixa och göra mysigt så att julstämningen infinner sig - med det man har hemma eller som finns på nätet? Dags att skapa nya jultraditioner!

Har du gjort granar av toarullar, hittat på bästa julleken, hittat bästa julmusiken på nätet, skrivit en sagoadventskalender eller ritat julmålarbilder? Här kan du dela med dig!

Skicka in ditt jultips nedan och lägg med en länk till var materialet kan hittas. Du kan också skicka ett mail till julängelkommunikatör louise.albrecht@svenskakyrkan.se.

Tipsen vi får in kommer sedan att dyka upp på den här sidan.

Tips på julstämning

Gör egna ljuslyktor av is. Använd hinkar av olika storlek, full med vatten, låt frysa några timmar men inte så att de blir genomfrusna. Knacka hål och häll ut vatten. Ställ ljus/värmeljus/ledljus med lyktan över och njut av ljusskenet! Hälsningar Johnny B

Tips på aktiviteter

Gör eget quiz. Musik, geografi, samhällskunskap. Skriv på lappar.

Vår julkalender består av lappar med juliga aktiviteter att göra tillsammans. Exempelvis: Gå på promenad när det är mörkt och kolla på alla fina ljusdekorationer, dricka varm choklad på balkongen (ljuslyktor och filtar så att det blir lite mysigare), färglägga julbilder, spela spel, julpyssla, göra julkort, hemmaspa (fotbad, måla naglar, tända ljus, avslappningsmusik), läsa julsaga, se på julfilm osv. Andra saker som inte är med på vår kalender men som jag tyckte var bra tips: Åka skridskor (finns att hyra av fritidsbanken), göra snöänglar, skriva julberättelser, lägga ett pussel, bygga en koja inomhus, måla i snön, lära sig säga "God Jul" på fem olika språk, skriv egna juldikter eller julsånger.

Spela ”Sätt mulen på Rudolf”. Här kan man skriva ut det.

Naturhistoriska riksmuseet har en adventskalender där det varje dag kommer nyproducerade filmer med spännande detaljer från naturen. Varje film avslutas med en fråga att prata vidare kring. Det blir några besök i det digitala museet och några möten med en av pedagogerna i utställningarna.

Räkna ner till julen med sopsamlarmonstrens egna julkalender. Skriv ut och fixa hemma. Varje dag kommer monstren att skriva ett brev till barnen med ett bus, uppdrag eller pyssel. Du kan antingen bara använda monsterbreven med eller utan helger (på helgerna är det bus eller lättar uppdrag), eller kan du med hjälp av en nissedörr även få nitton monster som flyttar in.

Bjud hem nån man vet förmodligen sitter ensam på julafton.

Camping i vardagsrummet brukar jag och mina kids göra. Vi tar madrasser och lägger på golvet. Bullar upp med täcken, kuddar, filtar och favoritnallen. Sedan somnar vi tillsammans till en film. Vi tänder elektriska ljus överallt och släcker ner vanliga lampor. Väldigt mysigt!

Gör egna stjärnbilder. Gå ut på kvällen och kolla på stjärnorna och döpa stjärnorna till namn som betyder mycket för en. Leta stjärnfall och liknande.

Streama gratis film på Viddla/Cineasterna om de har dator. 

Gå ut och titta på grannskapets olika julbelysningar/julpynt som de har på gården/dekorerat huset/fönstren med och få en promenad på köpet. 

Tips på presenter

Skriv ett eget presentkort och ge till din mamma eller pappa. Ge bort 5 st gånger då du ska plocka ur diskmaskinen, gå ut m hunden, tömma kattlådan eller gå till soprummet/ sortergården med olika sopor. 

 

Julpysseltips

Vi har gjort otroligt tacky "ugly christmas sweaters" som dekoration till vår julgran. Det verkar trendigt att köpa kit till det, men vi tog helt enkelt tyg o pynt som vi hade hemma. /Amilla o Stefan

Adventskalender i form av en julgran av toarullar. Du behöver 24 st toarullar, lim, sax, penna och papper (kan vara tidningar, eller vanliga a4 papper) gärna i den färg du önskar på din gran. Samt 24 st minigåvor, exempelvis lösgodisbitar med papper på. Klipp ut rundlar i pappret som täcker ena sidan av toarullen, vik över kanten och limma fast. Gör så på alla toarullar. Dessa blir "framsidan" på granen. Limma sedan ihop toarullarna såhär (varje O är en rulle). ---- O------ ----OO----- --- OOO---- -- OOOO--- - OOOOO-- - OOOOOO - --- OOO --- Klipp sedan ut papper och limma fast längsmed långsidorna på granen (bredsidan av toarullarna), gärna lite fransigt och omlott så de liknar grenar/barr. Fyll sedan från baksidan på med det du vill i de olika luckorna. Limma sedan igen hela baksidan med ett stort papper. Skriv till sist ut alla nummer 1 - 24 på framsidans luckor. Och du är klar! Den liknar denna men är billigare och lite enklare att göra. Den står stadigt på ett bord.

Jag gör advents-julstjärnor av papperspåsar. Smörgåspåsar som limmas och så klipper man i påsen så det blir mönster. När man sen vecklar ut den så blir det en stjärna. Påsarna finns att köpa på Biltema, ca 40 kr för en förpackning med 60 påsar. Kanske kan man få godispåsar (tomma) gratis i nån butik. 

 

 

Gör fina pyssel av toarullar! Klipp och klistra med det du har hemma. Måla dem om du vill. Eller sätt på något som du tycker är fint.

Julänglarna - sprid julens glädje till barnfamiljer som inte får ihop ekonomin

Jesusbarnet kom med ljus och glädje till världen. Detta vill vi sprida till till barnfamiljer i Karlstad som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Var med du också! Det du ger, litet eller stort, gör verklig skillnad i människors liv.