Dan Fredriksson blir ny domprost i Karlstad

Nyhet Publicerad

Nu är processen klar med att hitta en ny domprost i Karlstad. Dan Fredriksson från Lund har erbjudits tjänsten och tackat ja. Den 1 juni börjar han sin tjänst i Karlstads pastorat och går in i domprostrollen från och med september.

Nuvarande domprosten Harald Cohén går i pension i sommar. Den tillsättningsnämnd som har hållit i rekryteringen av en ersättare har nu tagit sitt beslut.

Dan Fredriksson är 51 år och arbetar nu som avdelningschef för församlingsutveckling på stiftskansliet i Lund. Innan dess har han bland annat arbetat som kyrkoherde och församlingsherde samt även en kortare tid som vikariende domprost i Lunds pastorat.
- Jag ser mycket fram emot att tillträda som domprost i Karlstads pastorat, säger han. Jag kommer att verka för en öppen och välkomnande kyrka som bidrar på ett gott sätt i samhället.

Detta utvecklar han så här:
- I den folkkyrkliga tradition som jag tillhör innebär det att anknyta till människors liv på olika sätt. De kyrkliga handlingarna såsom dop, konfirmation, vigsel och begravning är något som skapar sammanhang och stärker goda relationer i människors liv. Det ska vi förvalta och ta vara på.

Tillträder formellt i september

Han börjar 1 juni och går bredvid Harald Cohén under juni. Den 1 september tillträder han som domprost.

Dan Fredriksson kommer ursprungligen från Grums men lämnade Värmland redan 1991. Nu ämnar han, tillsammans med sin fru, att flytta bopålarna från Lund till Karlstadstrakten.