Karlstads pastorat

Karlstads pastorat Besöksadress: Västra Kyrkogatan 3-5, 65224 KARLSTAD Postadress: Västra Kyrkogatan 5, 65224 KARLSTAD Telefon: +46(54)141400 E-post till Karlstads pastorat

Konfessionell verksamhet

Den konfessionella delen av förskolans verksamhet är frivillig och måste godkännas av båda föräldrarna. Här kan ni läsa om vad som ingår i den verksamheten.

De två delar i verksamheten som räknas till frivillig- och konfessionellverksamhet är:

1.    Samling i kyrkan. I förskolans verksamhet ingår samlingar tillsammans med präst och kantor. En gång i veckan är barnen i kyrkan och sjunger tillsammans med kantor och präst. Det är mycket sång och glädje. Barnen får prova, uppleva, spela olika instrument. Kristina läser och gestaltar berättelser som bland annat handlar om medmänsklighet, kamratskap och att värna om de svaga i samhället. Budskapet som vi vill förmedla till barnen är att livet har en mening och att det är värdefullt att upptäcka och gestalta världen. Exempel på sånger ”Det lilla ljus jag har”, sånger ur barnpsalmboken, ”Måne och sol”. Berättar om traditioner vid bl.a. Tacksägelsedagen, Allhelgona, jul och påsk. I december varje år spelar vi upp ett julspel om varför vi firar Jul.

2.    Kyrkans barntimmar. Arbetet präglas av kyrkans värdegrund och bearbetas bl.a. genom böckerna ”Hej Gud”, ”Små steg” och ”Barnens bibel”. Diskussioner sker sedan utifrån barnens egna tankar och erfarenheter. Verksamheten präglas av mycket lek och pyssel. Timmarna avslutas med att vi tänder ett ljus och läser ”Gud som haver barnen kär”.

Eftersom Kyrkans barntimmar är en verksamhet i kyrkans regi, är det en öppen verksamhet och öppen för alla barn som vill delta i grupperna. Barnen får i kyrkan möjlighet att möta den kristna tron bland annat genom bön, bibelberättelser och sång.

De barn som väljer att inte delta i den kyrkliga verksamheten stannar inne i förskolans lokaler och har aktiviteter. Dessa aktiviteter är sångsamling med instrument, arbete med förskolans värdegrund och olika aktiviteter i förskolans ateljé.