Karlstads pastorat

Karlstads pastorat Besöksadress: Västra Kyrkogatan 3-5, 65224 KARLSTAD Postadress: Västra Kyrkogatan 5, 65224 KARLSTAD Telefon: +46(54)141400 E-post till Karlstads pastorat

Bibelberättelsernas hus

Berättelser som gör skillnad

I alla tider har vi människor berättat berättelser för varandra. Vi har berättat om människor nära och långt bort. Om händelser idag och för länge sedan. Och vi har berättat om det som är större än oss själva, om livets ursprung, mening och mål.

Berättelserna är till vår hjälp. De lär oss om konsten att vara människa. De hjälper oss att förstå hur vi kan förhålla oss till allt det som är själva livet. De inspirerar oss att känna, tänka och handla, och de stöttar oss när vi känner att det sviktar i tillvaron. De gör skillnad, helt enkelt.

Bibelns berättelser är verkligen sådana som gör skillnad för oss människor!  Och för det samhälle vi lever i just nu!  Inbyggda i själva grunden ligger de, berättelserna om och av Jesus.  Ur dessa berättelser har vi hämtat hem en för vår gemenskap helt avgörande värdegrund, med beståndsdelar som tanken om allas lika värde, om solidaritet, generositet, jämställdhet, om förståelse för andra människor, om medkänsla, om ansvarstagande.

Fram till ganska nyss har dessa berättelser varit en självklar del av människors allmänkunskap. Vi har känt till berättelserna, och vetat att de faktiskt spelar en central roll för vår kultur och vårt samhälle. Vi har vetat att de gör skillnad. Nu tynar den kunskapen och insikten långsamt bort. Det är som att berättelserna tystnar, en efter en.

För kyrkan måste väl då gälla detta – att fortsätta berätta! Att lyhört lyssna in samtiden, och hitta vägar för berättelserna in i densamma. Få dem att nå så många som möjligt. Frimodigt, kreativt, uthålligt.  I förvissning om att de gör skillnad!

Bibelberättelsernas hus

Med arbetet i Bibelberättelsernas hus söker vi just en av dessa vägar för berättelserna in i samtiden. Vi prövar oss fram, berättelse för berättelse.

Allt inleddes år 2010 med ett samarbete med den professionella ensemblen Västanå teater i Sunne. Berättelsen ”Den förlorade sonen” tog form, med manus och regi, liksom kostym och scenografi från Västanå, och med medverkan på scen av arbetslaget i katedralen. Därefter har flera berättelser satts upp, där just manus och regi kommit från Västanå, men arbetet med kostym, scenografi och musik alltmer tagits över av arbetslaget självt. Föreställningarna som ges är öppna för alla, annonseras som just teaterföreställningar, och kostar ingenting att gå på.

Vid sidan av de större uppsättningarna görs olika mindre berättarinsatser i katedralen, och visioner finns också om att bygga upp fasta berättelsemiljöer både inne och ute, där det ska gå att uppleva bibelberättelserna året om, på egen hand.