De passerar enorma majsodlingar som används som föda till grisar i den enorma köttproduktionen, varav mycket exporteras till Kina.

1 oktober, digert program på väg mot Holland

Just nu är det tidig morgon i Ochtrup. En liten stad i västra Tyskland nära den holländska gränsen. Svårt att fatta att vi som började i Malmö nu är inne på sjätte veckan.

Sen i fredags kväll går vi tillsammans med den tyska gruppen. En energisk grupp där många är i min ålder – det vill säga gamla! De har ett digert program den här veckan: måndag samtal om det ohållbara med köttindustrins behov av mat åt grisarna. Exempelvis allt fler enorma majsodlingar för att föda grisar som blir kött varav mycket exporteras till Kina. I stället för att direkt odla mat till människor. Tisdag, om textilindustrins enorma behov av vatten och energi. Det är så inspirerande att se hur lokala församlingar ordnar såna här samtal om viktiga samtidsfrågor i församlingshemmen. Gör så hemma också!! Med utgångspunkt i klimatfrågor och klimatmötet i Glasgow.

 
Här i Tyskland är upplägget för vandringen samma som det varit i Sverige och Danmark. Att vi dels går tillsammans med en grupp härifrån som går med oss varje dag. Dels att människor ansluter och går med en dag. En stilla ström av människor som vi träffar. En del pratar jag med andra går jag tyst tillsammans med, det är också en gemenskap.

Jag blir mer och mer förtjust i denna idé att föra samman pilgrimsvandringen med politisk marsch eller protest. Det gör att tro och handling går ihop på ett bra sätt. Återigen är det väldigt viktigt för mig att påminna om att det är i vardagen som giftermålet mellan tro och handling är viktigast. Marschen/pilgrimsvandringen är som en symbol för den vardagliga vandringen som vi gör varje dag.

Varma hälsningar,
Hans