Möllebackskyrkan

Bild: Britt Andersson

Möllebackskyrkan är en EFS-kyrka i centrala Karlskrona (Stora Möllebacksgränd 5). Formellt heter församlingen Karlskrona Evangelisk-Lutherska missionsförening, men kallas i dagligt tal för EFS Möllebacken.

Bild: Britt Andersson

Kyrkobyggnaden är ifrån 1961. Församlingen har dock anor från 1860, då man samlades varje söndag i en lokal på Hantverkaregatan för att fira gudstjänst tillsammans.

Kort om EFS
EFS som rörelse är en del av Svenska kyrkan.

EFS bildades 1856 av några studenter i Stockholm som ville sprida evangeliet till svenska folket. Efterhand anslöt sig fler till verksamheten, och Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen bildades.
1861 beslutades om en egen utlandsmission och redan 1866 landsteg de första missionärerna i Eritrea
Rörelsen består idag av ca 16.000 människor som är medlemmar i någon av de 400 föreningar som finns spridda över landet.

Det här är vi
Hej och välkommen till Möllebackskyrkan i Karlskrona, vi är en församling som tillhör EFS med ett nära samarbete med Stadsförsamlingen i Karlskrona. Vi är idag 70+ medlemmar och firar gudstjänst varje söndag. Utöver det så pågår det alltid något under veckan, vi har Katekumenatet (nyfiken på Gud) och så ”Fundera” där vi fortsätter diskutera kristen tro, och så har vi Möllebacksblåset som är 10-15 musiker som tränar varje onsdag.

Välkommen in !

Återinvigning av kyrkan, efter vår stora renovering, och starten på ett nära samarbete med Svenska Kyrkan
Postat den 19 juni, 2016 av Tobias Eriksson
Söndagen den 12;e juni hade vi återinvigning av kyrkan efter flera månader med renovering. Kyrkan har blivit handikappanpassad, med hiss och toaletter på ovanplan. Men vi har även fått ett nytt och fräscht kök så att vi kan servera många besökare.

Renoveringen har kostat över 3 miljoner kronor, och det är tack vare vårt nära samarbete med Svenska Kyrkan som vi har kunnat göra denna renovering, eller om man så vill ombyggnad. EFS Möllebackskyrkan har sedan drygt ett år tillbaka stärkt sitt samarbete med Svenska Kyrkan, där Svenska Kyrkan köpt in sig i vår kyrkfastighet med 30%. Det är alltså det som gjort renoveringen möjlig. Samarbetet har som mål att driva mer verksamhet i Möllebackskyrkan, verksamhet som i dag drivs i Svenska Kyrkans olika fastigheter, bland annat är det mer barnverksamhet och caféträffar några lördagar, och mycket mer. Detta är fantastiskt roligt, och vi tror och hoppas på att detta ska vara en start på något nytt och spännande för oss här i Karlskrona.

Till invigningen kom 76 besökare och ytterligare 23 som medverkade i blåsorkestern som nästan fick taket att lyfta sig när de drog igång. Det var verkligen roligt att se så många besökare. Efter invigningen/konserten så bjöds det på stort kak- och tårtkalas.