Kalmar S:t Johannes församling Besöksadress: HANELLSGATAN 5, 39244 KALMAR Postadress: Södra Vallgatan 25, 39231 KALMAR E-post till Kalmar S:t Johannes församling

Kommande musikevenemang

Konserter i Johanneskyrkan - musik med kvalitet

Onsdag 12 februari kl 1900 i S:t Johannes kyrka

Jormin Bergström Holmgren

Christian Jormin piano

Anders Bergström kontrabas

Tommy Holmgren trummor

Som musikalisk utgångspunkt använder sig trion av Christians originalkompositioner
samt arrangemang av svenska psalmer, folkmelodier och skillingtryck.
Musiken präglas av det dynamiskt lyhörda samspelet mellan musikerna.
En luftig och poetisk öppenhet där trion – oavsett låtval, alltid skapar ett omisskännligt avtryck.
Med sitt karakteristiska gruppsound blir mellanrummen mellan tonerna lika viktiga som det som spelas.
Musiken är också ytterst variationsrik, harmoniskt och rytmiskt spännande och bjuder på djärva melodiska utflykter.
Det lämnas mycket plats för improvisation,vilket gör att det blir stor variation från gång till gång.

Onsdag 11 mars kl 1900 i S:t Johannes kyrka

Jan Ottosson, saxofonist med ursprung i Oskarshamn, har bott och verkat som musiker i Kalmar i ganska många år nu. Han har fått en stor del av sin musikaliska fostran i Oskarshamns Big Band, och har sedan gått vidare till att spela med ett antal olika ensembler i diverse musikstilar. Men jazzen är trots allt den genre som ligger närmast hans hjärta, och han fann två själsfränder i kontrabasisten Ola Pettersson och kyrkomusikern och pianisten Per-Ola Svensson. Ganska nyligen kompletterades konstellationen med trumslagaren Douglas Sandor. Stilmässigt trivs de bäst i det som skulle kunna betecknas som jazzens mittfåra – varken för gammaldags eller för modernt. När det gäller favoriter bland svenska jazzmusiker kan nämnas Jan Johansson och Bengt Hallberg, men kanske framför allt Lars Gullin. Ensemblen har framträtt på ett antal scener till största delen i östra delen av Småland, och även i ett stort antal kyrkor. Då och då har de hörts i Café Söderport i Kalmar, och några gånger i Musik i Stadsparken.

Bild: Anja Emzén

Onsdag 15 april kl 1900  S:t Johannes kyrka

Mattias Nilsson föddes i Karlskrona 1980, och började spela piano vid fyra års ålder. När han var åtta år debuterade han genom att ackompanjera operettsångerskan Sonja Stjernquist.

När han var barn var han alltid omgiven av musiken som hans far älskade, särskilt jazz och klassisk musik. Han fick pianolektioner av sin far, som snart insåg att Mattias hellre improviserade än spelade det som var skrivet.

Dreams of Belonging (2016) är en soloskiva som utgör höjdpunkten av en lång resa, upptäckten av en egen röst kombinerad med djup kärlek till den svenska musiken.

Mattias har turnerat i Sverige, Danmark, Norge, Island, Kosovo, Spanien, Holland, Kroatien, Turkiet, Tanzania, Zanzibar, Zambia, Egypten, Kanarieöarna, Sydafrika, Taiwan, USA och Latinamerika.

I detta program spelar han musik från sin egen och andra pianisters penna, bl.a. Marian McPartland, Herbie Nichols, Jimmy Rowels och Oscar Peterson.

Bild: Per-Ola Svensson

Lördag 30 maj kl 1900  S:t Johannes kyrka

Sankt Johannes kyrka har fått sitt namn från lärjungen och evangelisten Johannes, men även närheten till stadsdelen Johannesborg, där den byggdes upp. Johanneskören har i sin tur fått sitt namn från församlingen där den verkar. Kören har funnits nästan lika länge som kyrkan har stått på plats – på Hanellsgatan 5 – i nästan fyrtio år. Per-Ola Svensson har varit ledare för kören i tjugotvå av dessa år.

Johanneskören är en kyrkokör, som regelbundet berikar församlingens gudstjänster med de vitaminer god sång utgör, men det händer också att konserter arrangeras, exempelvis den vårkonsert som nu har blivit tradition. Att sjunga in våren är visserligen en tradition för många andra körer också, men Johanneskören gör det vid pingst, och inte vid valborg, för då kan man sjunga om både pingsten och våren – och faktiskt även lite om sommaren.

Detta är också ett tillfälle då musiker och solister brukar bjudas in för samarbete, och ibland får även körsångare visa vad de går för när det gäller instrumentala insatser.