Foto: Per-Ola Svensson

Johannesbladet nr 7 2021

19 september-17 oktober

Kyrkkaffe

Kyrkkaffe, det är ett trevligt ord. Hos mig förmedlar det en känsla av värme och samhörighet. Frågar man barnen i våra grupper vad det bästa med kyrkan är kan man vara säker på att någon säger ”fikat” – och jag förstår dem. För fikat handlar om mer än smaken på kakan. Det handlar om en stund att sitta tillsammans och prata, någon som ser en och säger ”Hej, hur har du haft det idag?” Om gemenskap och någon som bryr sig om.

Jag började fundera på när kyrkkaffe som fenomen började – vad är historien bakom? Själva begreppet kyrkkaffe nämns första gången i Jämtlandsposten 1920. Möjligen kom kyrkkaffet till Sverige med väckelserörelsen. Det kan också sägas vara en utveckling av, eller ersättare för, mötet på kyrkbacken efter söndagens gudstjänst. Kyrkkaffet var till en början en privat tillställning dit man fick en inbjudan av någon bekant. Även prästparet kunde bjuda in till kyrkkaffe i prästgården. Med tiden utvecklades det till att bli en offentlig tillställning som ordnades av församlingen där samtliga gudstjänstbesökare var inbjudna till kaffe och gemenskap vid gudstjänstens slut, antingen i församlingshemmet eller i prästgården.

Kyrkkaffet gör sig verkligen inte självt, det krävs både tid och engagemang. Så Tack alla ni hjältar som bakar till vårt kyrkkaffe i Johannes och lägger ner både tid och kärlek för att vi ska kunna njuta, Tack till den som kokar det goda kaffet och tar hand om disken, Tack för alla fina samtal, Tack för fniss från barn och konfirmander och Tack när ni bakar bullar på ovanvåningen som sprider en fantastisk doft – och som vi får provsmaka – ni bidrar alla till den fina gemenskap som är vår församling.

Malin Burmeister

Kanelbullar i form med färskostglasyr

Den fjärde oktober är det kanelbullens dag, och är det ett bakverk som påminner om barndom så är det just kanelbullar. Jag älskade att hjälpa mormor att knåda degen och se på när bullarna bakades i ugnen. Att sedan få en varm bulle och en kopp te med mjölk och honung var en riktig mysstund. Jag har testat göra bullar i alla möjliga smaker och former, men kanelbullen är ändå den som slår alla, en riktig klassiker. Det bästa med en bulle om du frågar mig är mitten, där den är sådär mjuk, fluffig och saftig. Just saftig är ett av kriterierna en bulle måste ha, men hur får man då saftiga bullar? Det finns några saker man kan tänka på; använd inte för mycket mjöl - degen ska vara ganska lös efter första jäsningen. Ju längre degen får jäsa desto smakligare bullar. Degen jäser olika snabbt beroende på temperatur och luftfuktighet, därför är det svårt att säga exakt tid på jäsning. Jag går efter regeln ”dubbel storlek”. Och till sist, ha mycket smarrig fyllning i bullarna, det ger dem både smak och saftighet.

Baka bullar i en stor form är ett smidigt sätt om man vill slippa pappersformar, plus att alla bullar blir som själva mitten på bullen – mjuk och saftig. Till det här receptet använder jag en halv långpanna. Det går självklart bra med andra formar, eller att lägga dem individuellt i pappformar eller direkt på plåten.

Ca 24 bullar, ugn 200 c.

50 g jäst

1 dl strösocker

1 tsk vaniljextrakt

½ tsk salt

3 dl mjölk

1 ägg

125 g smör

660-720 g mjöl (11-12 dl)

 

En god bulle, tecknad av Malin

1. Smula jästen och häll i en bunke.

2. Smält smöret, tillsätt mjölken och vaniljextrakt.

3. Lös jästen med mjölken, häll i socker, salt och ägg.

4. Tillsätt mjölet och knåda 5 min i maskin, alt 10 min för hand.

5. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timma. Pensla formen och gör fyllningen medan du väntar på att degen ska växa klart. Sätt ugnen på 200 c.

 

Fyllning

150 g smör

1 dl farinsocker

1-2 msk kanel

1 ägg till pensling

 

Blanda rumsvarmt smör, farinsocker och kanel. När degen jäst färdigt, stjälp upp den på ett kavla försiktigt ut den till en avlång platta, ca 1,5 cm tjock. Bred på fyllningen jämt över hela degplattan, rulla ihop till en tajt rulle och skär i skivor. Lägg bullarna i formen och tryck ner mitten av bullarna med tummen. Jäs under bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 15 minuter - bullarna ska bli gyllene. Testa gärna med en brödsticka i mitten för att se om de är klara, de kan ev behöva några minuter till beroende på ugn. Lägg i så fall en bit folie över formen så att de inte blir brända på toppen. Låt bullarna svalna något på galler (man får lossa dem från formen på samma sätt som en sockerkaka).

 

Färskostglasyr

200 g färskost

3 msk ljus sirap

1 ½ dl florsocker

1 lime, skal och saft

 

1. Blanda ingredienserna i en skål.

2. Vispa upp med elvisp, glasyren ska vara luftig.

3. Ringla över de avsvalnade bullarna.

Bryt bullarna och njut!

 

Malin Burmeister

Kyrkoval den 19 september

Varför ska jag rösta i kyrkovalet?

Genom att rösta kan du vara med och påverka vad Svenska kyrkan ska arbeta med. Olika nomineringsgrupper har olika tankar om vad kyrkan ska ha för inriktning och därför är din röst så viktig. Hur vill Du att kyrkan ska fungera? Vad är viktigast för Dig? Du röstar om vilka som ska vara med och bestämma de kommande fyra åren.

I kyrkovalet väljer du till:

·      kyrkofullmäktige- de som lokalt bestämmer ramarna för Kalmar pastorats verksamhet,

·      stiftsfullmäktige- Växjö stifts högsta beslutande organ

·       kyrkomötet- Svenska kyrkans högsta beslutande organ

Ibland kallas kyrkovalet för det glömda valet eftersom valdeltagandet är lågt. Detta innebär att varje röst är viktig, att Din röst är viktig. Nu har du möjlighet att påverka vår gemensamma framtid i Svenska kyrkan. Den 19 september är du välkommen att rösta här i S:t Johannes mellan 09.00-09.45 eller 11.00-20-00. Tack för att du tar vara på din rösträtt!

Annette Öderwall, församlingsherde i S:t Johannes

Heliga danser

Hur kan kropp och rörelse uttrycka tro?

Kom och delta i en workshop i heliga danser

söndagen den 26 september i S:t Johannes kyrka kl 10-13.

Vi börjar med mässa i kyrkan kl 10. Efter mässan serveras en lättare brunch för de som har anmält sig, varpå workshopen i heliga danser tar vid. Med enkla steg leder rytmikpedagog Katarina Ridderstedt oss i danser ur dansmässan Din ljusa skugga.

Anmälan till diakon Annika Johansson på telefon 0480-42 14 33 eller e-post annika.s.johansson@svenskakyrkan.se, senast den 16 september. Vid anmälan, uppge ev. matallergier och din mailadress/telefonnummer för bekräftelse.

Varmt välkomna!

Mässa och sopplunch

Varje tisdag under hösten kl 12 i S:t Johannes med start den 7/9

(undantaget 28/9, 12/10 och 7/12).

Vi samlas till mässa i kyrkan kl 12, därefter serveras rykande het och god soppa i församlingsgården med hembakat bröd samt kaka och kaffe.

Sopplunchen kostar 40 kr.

Alla är varmt välkomna!

Mässa och höstfest

10 oktober – tacksägelsedagen – firar vi mässa med små och stora två gånger: klockan 10 och klockan 15. Vi har också vår traditionsenliga höstfest två gånger – efter gudstjänsterna. Mer information kommer – samt möjlighet att anmäla sig till något av festtillfällena!

Dop för alla

Söndagen den 17 oktober bjuder Kalmar S:t Johannes in till Dop för alla mellan kl 12 och 16.

Kanske vill du bli döpt, eller har ett barn som inte har blivit döpt ännu? Denna eftermiddag finns möjlighet att bli döpt utan att du behöver planera så mycket i förväg. Boka en tid under eftermiddagen eller bara kom som du är – kyrkan är öppen, vi har präst och kyrkomusiker på plats och fikavagnen dukad med saft, kaffe och doptårta.


För mer information, kontakta någon av församlingens präster (kontaktuppgifter finns på baksidan av Johannesbladet).

Om du önskar kontakt med oss som arbetar i Sankt Johannes kyrka är du välkommen att höra av dej.

 

Annette Öderwall - församlingsherde
0480-421432

Nina Lundborg - komminister
0480-421436

Annika Johansson - diakon
0480-421433

Karin Nylander – församlings-
pedagog
0480-421477

Isabell Karlsson - pedagog
0480-421468

Malin Burmeister - pedagog
0480-421435

Per-Ola Svensson - kantor
0480-421437

Sonja Andersson - vaktmästare
0480-421473

Catrine Svanström - vaktmästare
0480-421475

Du kan skicka mail via vår hemsida: www.kalmarstjohannes.se

Följ oss gärna på Instagram. Där heter vi St.johannesKalmar.

Vi finns också på Facebook!

Nästa blad kommer 17 oktober! Du är alltid välkommen till Johanneskyrkan!