Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Kalmar Besöks- och postadress: Södra Vallgatan 25, 39231 KALMAR Telefon: +46(480)421400 E-post till Svenska kyrkan i Kalmar

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Pilgrimsvandring på Öland

Kom med och pilgrimsvandra

Vi planerar för en tvådagars vandring på södra Öland, med allvar, tystnad och fördjupning. Den kommer att ske under våren, när solen sakta börjar värma jorden.
Anmäl gärna intresse om du skulle vilja vara med på en sådan vandring.
Återkommer med datum.

Ledare för vandringen är Gullbritt Sörenen, pilgrimsvän, präst och själavårdslärare på pastoralinsitutet Lund. 

Anmälan till:

sofia.ekelund@svenskakyrkan.se

 

Är du också nyfiken på pilgrimsvandring? Nedan kan du läsa en intervju med Githa Fiorino, som arbetar med fastighetsförvaltning inom Kalmar pastorat, som berättar om hur hon började vandra…

Hur väcktes ditt intresse för pilgrimsvandring?

I början av 2000-talet hörde jag talas om El Camino de Santiago de Compostela, som en av de mest kända vandringslederna heter. Då hade jag inte någon möjlighet att genomföra en vandring, eftersom jag hade små barn och inte mycket egen tid. Men det planterades ett frö, en längtan att vandra. Så länge längtade jag, utan att ha möjlighet att komma iväg.

Nästan tio år senare fick jag kontakt med en gammal kollega, hon hade vandrat just den här leden många gånger. Samtidigt läste jag Agneta Sjödins bok om pilgrimsvandring (En kvinnas resa, Bazaar förlag) och även Paulo Coehlo. Barnen var större och 2013 kom jag äntligen iväg första gången.

Vi åkte en grupp på tolv personer till Spanien, och jag kände bara en annan deltagare på förhand. Vi blev ett tight gäng som skulle vandra trettiotvå mil av den åttio mil långa leden. Dessvärre gick jag första sträckan väldigt fort, och det slutade med att jag fick mycket problem med bägge fötterna. Detta har dock inte hindrat mig från att åka ner till Caminon igen och det har blivit fem gånger på El Camino de Santiago. Nästa år siktar jag in mig på antingen Camino Portugues eller Camino Primitivo. Den sistnämna är originalleden mot Santiago de Compostela.

Vad är skillnaden mot att vandra utomlands och i Sverige?

Största skillnaden är att infrastrukturen är välutbyggd nere i Europa med byar som ligger tätt och erbjuder både boende och mat. Om jag vandrar till exempel på Öland så måste jag planera mycket mer vad jag ska ha med mig för mat och så vidare. Därför föredrar jag längre vandringar utomlands, för mig handlar vandringen mycket om att få släppa planeringstänket som är en stor del av min vardag och mitt jobb.

Vad är dina tips om man är nyfiken på pilgrimsvandring, men inte vet hur man ska komma igång?

Jag tycker att man kan börja med att fråga sig själv vad man vill ha ut av en vandring. Varför vill jag vandra, vad är det som drar? Sen kan man googla runt och kolla, det finns flera grupper på Facebook som är väldigt informativa, till exempel Camino de Santiago Swedish Pilgrims. Där kan man få tips om kläder, sträckor och en massa annat.

Sen är ett viktigt tips att fokusera på att hitta bra skor och bra ryggsäck. Och strumporna, helst ska man ha två par ullstrumpor på sig. Skor bör vara minst två storlekar för stora eftersom fötterna sväller när man går långt… Och att gå i sin egen takt och ta pauser där man luftar fötterna!

Har du något favoritminne, eller möte från någon vandring?

Min första Camino träffade vår grupp en pensionerad herre från New York vid namn Neal. Eftersom vi ville ta hand om honom under vandringen blev han enkelt adopterad av oss i Svenska gruppen. Fortfarande efter fem år har vi kontakt med denna konstnärssjäl!

En gång hade jag med mig en cykel ner, eftersom jag fortfarande hade problem med fötterna, då cyklade jag vissa sträckor. Innan hemfärd ville jag såklart bli av med cykeln, och det visade sig inte vara helt lätt, eftersom jag inte kunde garantera att den inte var stulen. Men tillslut fick jag den såld, efter många skratt… En annan gång satt jag en hel kväll och pratade med en spanjorska – jag kan ingen spanska och hon kunde ingen engelska eller svenska, men på något sätt förstod vi varandra ändå!

Vem kan pilgrimsvandra?

Alla! Längst leden möter man ungdomar, äldre, par, barn med sina föräldrar. Jag har träffat allt från 10-åringar till 92-åringar. Det är helt beroendeframkallande! Alla gör det av olika anledningar. Vissa av religiösa skäl, andra av andliga. Någon vill gå ner i vikt, någon bearbetar en sorg. Man tömmer hjärnan, kommer bort från vardagen. Det blir en enorm gemenskap mellan alla oss som vandrar och vi kallar oss pilgrimsfamiljen. Leden ropar mig alltid tillbaka och mitt ledord på vägen lyder ”Att växa genom möten”.

Boktips: Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson och Med trasiga fötter mot ett helt hjärta av Nina Granbom

Filmtips: The Way (2010), Wild (2014)

 

Kontakta oss

Sofia Ekelund Fogelström
Svenska kyrkan i Kalmar
Studentpräst

 

Telefon: 0480-421418

Skicka e-post till Sofia Ekelund Fogelström

 

Hanna-Sara Leones
Västerportskyrkan
Studentkaplan

Telefon: 070-1450698
Skicka e-post till Hanna-Sara Leones