Kyrkogårdsteater 2020 -- på nytt sätt

I år spelas den populära kyrkogårdsteatern in så att många ska kunna ta del av den. Några föreställningar för liten publik blir det också.

*** Uppdatering 22 juni: Alla föreställningarna är fullbokade, och reservlistorna är också fulltecknade. ***

Blir det kyrkogårdsteater i år?

Ja!

Den populära dramatiserade kyrkogårdsvandringen, som har blivit ett favoritsommarnöje i Kalmar, är tillbaka. Men på ett nytt sätt, eftersom det inte går att låta hundratals människor samlas som tidigare år.

Ett tiotal av Jenny Nyström-skolans förstaårselever på estetprogrammet med inriktning teater har förberett föreställningen tillsammans med sina lärare och med Magdalena Jonsson, som arbetar på Kalmar läns museum med bland annat kyrkogårdar.

Årets manus bygger på några av de människor och familjer som ligger begravda på Gamla kyrkogården, alltså på den plats där den gamla S:t Nikolaikyrkan, också kallad Bykyrkan, låg, mitt i Kalmars tidigare stadskärna, nära slottet.

De som gestaltas är konsul Pehr Wijk, stenhuggare Basilius Goltsmitt, tobaksfabrikör Carl Petter Sundberg och hans hustru Petronella, krogvärden Hans Mård, handlanden Johan Magnus Bruun, handlanden Ferdinand Lagerhamn och hans hustru Emmerentia, Anna Bremer som var hustru till sjökapten Arendt Bremer och Anna-Maria Thamsten som var hustru till handlanden Daniel Nyström.

-- Vi spelade ett genrep inför en liten publik och en första föreställning för skådespelarnas familjer, för personal från museet och för Svenska kyrkans personal, berättar Birgitta Linåker. Det är ju svårt att begränsa antalet åskådare när man är utomhus, men eftersom vi har byggt en scen och satt bänkar framför den kan vi spärra av och räkna till 39. De som arbetar med föreställningen är elva!

Ytterligare fyra föreställningar är planerade:
tisdag 30 juni klockan 16
tisdag 30 juni klockan 18
onsdag 1 juli klockan 16
onsdag 1 juli klockan 18

På varje föreställning finns det 39 publikplatser. Man bokar sin plats (gratis!) genom att skriva ett e-postmeddelande till anna.braw@svenskakyrkan.se

Kalmarföretaget Scenteknik spelar också in en föreställning så att en större publik ska kunna ta del av den.

Strax före premiären den 30 maj. Bild: Anna Braw
Birgitta Linåker