Foto: Foto: Lina Beutler, Ikon

Hjälp att handla i höst

Hjälp att handla är igång i höst också, i lite mindre skala. Kalmar pastorat och Kalmar Stadsmission samarbetar för att stötta dig som inte kan ta dig till mataffär eller apotek.

Fram till och med vecka 33 skötte Svenska kyrkan Hjälp att handla i Kalmar kommun. Sedan tog Kalmar kommun över huvudansvaret.

Du som behöver hjälp med att handla kan få det i första hand via Kalmar kommuns träffpunkter hittar du här. Ring kommunens växel, 0480-45 00 00, så blir du kopplad till rätt person!

Men Hjälp att handla finns också kvar i Svenska kyrkans regi, fast i lite mindre skala och i samarbete med Kalmar Stadsmission.

– Vi har telefontid varje tisdag mellan 10 och 12, berättar Britt Jonasson. Då kan man ringa in sin beställning. Sedan plockas varorna ihop och körs ut, och det kan alltså bli lite olika personer som kommer körande med kassarna, men det får man veta i telefonsamtalet.

Fem av Sveriges största civilsamhällsorganisationer kom i våras överens med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att stödja kommuner att hjälpa personer över 70 år och andra riskgrupper, med matinköp och upphämtning av mediciner. Organisationerna skulle samordna sina volontärer runt om i landet och samarbeta med kommunerna.

ur pressmeddelande från Svenska kyrkan 25 mars 2020

I Kalmar kommun innebar detta under våren och sommaren 2020 att Svenska kyrkan hjälpte enskilda med att handla och köra hem mat och med apoteksärenden. Var och en kunde under den perioden få hjälp en gång per vecka. Nu är det alltså i första hand kommunen som har ansvaret, men Svenska kyrkan och Kalmar Stadsmission börjar i lite mer begränsad omfattning igen.

Det nummer som man kan ringa om man behöver hjälp med att handla mat eller med apoteksärende är 0480-42 14 50. Telefontiden är alltså tisdag 10–12

– Det känns väldigt bra att vi kan hjälpa till på det här sättet nu under hösten också, säger Britt. Det är viktigt att alla i vårt samhälle känner sig trygga, och vi hoppas att vi kan bidra till det.