Foto: privat

För flickors rätt till utbildning

Nyhet Publicerad Ändrad

Bindorna från Händiga händer har kommit fram till skolan i Nairobi där de delas ut. Det är vanligt att flickor i Kenya faller ur skolsystemet på grund av att de stannar hemma när de har mens.

Ett av de projekt som Händiga händer i Kalmar S:t Johannes församling arbetade med förra året var att sy textilbindor till flickor på en skola i Nairobi i Kenya.

- Flickorna stannar ofta hemma från skolan när de har mens, därför att de inte har några mensskydd, berättar Annika Johansson. Det gör att de halkar efter med studierna, och många slutar skolan i förtid.

Bindorna blir alltså en konkret hjälp för flickorna både under skoltiden och för deras framtids skull.

Annika Johansson har en väninna, Christina, som bor i Nairobi och som har tagit på sig att förmedla det som Händiga händer hinner sy. I höstas packades en resväska full, och den fick resa som bagage med en svensk kvinna som ändå skulle åka.

- Det har ju varit mycket nedstängt i Kenya också, och vi visste inte när bindorna skulle komma fram, säger Annika Johansson, men nu har vi fått bilder och filmer!

Eftersom det har varit svårt med transporter mellan världsdelarna i snart ett år nu har Händiga händer letat efter nya kontakter och nya mottagare. Att mensskydd i olika former, gärna sådana som går att återanvända, behövs är tydligt. Nu kommer Händiga händer att samarbeta med en ny Christina:

- Christina som har webbplatsen, Facebook-sidan och Youtube-kanalen Christinas sytips samarbetar med en hjälporganisation från Göteborg, Healthy Thinking, berättar Annika Johansson. Förhoppningsvis åker hon till Kenya i mars, och då tar hon med sig de bindor som vi syr nu. Det kommer att bli enklare för oss att få iväg ännu fler bindor framöver, hoppas jag.

Foto: privat