Foto: Joachim Grusell

Kalmar domkyrkas boksällskap har flyttat in i domkyrkan

I höst samlas Kalmar domkyrkas boksällskap igen -- inne i domkyrkan för att kunna följa alla coronarekommendationer. Här är terminsprogrammet!

Stora delar av Kalmar domkyrkas boksällskaps vårprogram fick ställas in. Nu har träffarna flyttat till kyrkorummet -- på det viset går det att vara 50 och sitta mycket glest.

Den första träffen var fredagen den 4 september klockan 12.

-- Vi samlas inne i domkyrkan, börjar med andakt och lyssnar sedan på ett föredrag ungefär som vanligt, fast utan fika emellan, säger Christer Munther. Runt en timme räknar vi med att hela träffen kommer att ta. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och förutsätter att du som kommer också gör det. Vill du vara säker på att få en plats, så kom i god tid!

Fredag 4 september 12.00
Poeten Ebba Lindqvist -- Jan H Börjesson
Ebba Lindqvist tillhörde 1930-talsgenerationen bland svenska lyriker.

Fredag 18 september 12.00
Inte bara Bach -- några 1700-talskompositörer i ord och ton
Ölands barockensemble: Eva Bäckman, Per Karlsson, Hervor Gustafsson och Anna-Greta Larsson.

Fredag 2 oktober 12.00
Från diplomat till deckarförfattare
Finn Bergstrand har varit UD-ambassadör i bland annat Singapore. Som pensionär har han skrivit en rad deckare under pseudonymen Måns Ripa. Han är uppvuxen söder om Kalmar och har valt barndomsmiljön som inspiration för sina böcker. Hans senaste bok är novellsamlingen Buss 121 från Kalmar, som kom ut i våras i hans eget namn.

Fredag 16 oktober 12.00
Detta händer på Kalmar Stadsmission
Direktor Susanne Lundström berättar om arbetet på Stadsmissionen, vilka behov som Stadsmissionen möter och vilka utmaningarna är i verksamheten men också om guldkanterna och utvecklingen i arbetet att lindra akut nöd.

Fredag 30 oktober 12.00
Så minns vi Raine Navin och Gunilla Skyttla
Journalisterna Gunilla Petri och Tina Jeppsson berättar personligt om Kalmars två oförglömliga levnadskonstnärer. Boken En livs levande bok från 1999 har just kommit i nytryck.

Fredag 13 november 12.00
Sanningen i centrum -- Torbjörn Sjögren
Om att ha på fötterna när man snackar. Annars är det alltför lätt att riva ut blad ur historien. Torbjörn Sjögren är stiftsantikvarie emeritus.

Fredag 27 november 12.00
En roman om vikingatiden
Bernt Wiede, som har skrivit romanen Trälens dotter, delar med sig av sina tankar om den mytomspunna vikingatiden. Hans roman utspelas i Kalmartrakten.

Fredag 11 december 12.00
Metaller i helig tjänst
Ljusstakar, nattvardskalkar och dopskålar är alla föremål som förknippas med kyrkor, men det finns så många fler. Stiftsantikvarie Maria Brynielsson och Anke Decker från Kalmar pastorat tar oss med på en resa i de kyrkliga metallernas värld. Maria presenterar också den nyutkomna boken Metaller i helig tjänst.

Beräknad tid är 12.00--13.00.

Vi inleder med andakt klockan 12, och därefter börjar föredraget i domkyrkan.

Vill Du veta mer, så ring gärna!

Christer Munther

Kalmar domkyrkoförsamling