Boken Berättelser från Södra kyrkogården
Foto: Anna Braw

Ny bok om Södra kyrkogården i Kalmar

Södra kyrkogården vid Kalmar slott rymmer många människoöden och mycket historia. Sancte Christophers Gilles krönika för år 2019 handlar om just detta.

Kyrkogårdsteater på Södra kyrkogården med berättelsen om Rickard Almskoug. Foto: Anke Decker

Utanför Södra kapellet står en ung man med en mikrofon och en fana. ”Samhället dödade honom” står det -- och ”han” är både den unge mannen som talar och mannen i graven med det brutna geväret högst upp. Det är Rickard Almskoug, Sveriges förste vapenvägrare. Han var sjuk i tuberkulos när han dömdes till tre månader i fängelset i Västervik år 1909, och på grund av domen fick han inte vård förrän det var för sent. Han dog den 6 juni 1909, och Sveriges Ungsocialister reste vården.

Rickard Almskoug är en av de människor som porträtteras i Berättelser om Södra kyrkogården, en bok som har getts ut som Sancte Christophers Gilles årskrönika för år 2019. Här finns också berättelsen om hur Södra kyrkogården kom till i samband med Kalmar förlorade sin starka ställning som militärstad vid sekelskiftet 1700-1800, ett kapitel om kyrkogårdsarkitekten August Magnét och en rad porträtt av människor som ligger begravda på kyrkogården tillsammans med Rickard Almskoug: systrarna Mathilda och Ebba Rosenblad som drunknade en vacker sommarförmiddag 1866, familjen Forssman som kom flyttande från Sydafrika, deras ressällskap och anställda Sara Makatemele, gravstensfabrikören Magnus Dahllöf vars firma tillverkade många av gravstenarna på kyrkogården, konstnären Nils Kreuger ...

Flera författare står bakom bokens olika kapitel: Bengt Bengtsson som är byggkonsult och gillets Vicarius, Magdalena Jonsson som arbetar på Kalmar läns museum och som i samarbete med begravningsverksamheten i Kalmar pastorat och Jenny Nyströmskolan har skapat kyrkogårdsteaterföreställningarna, Peter Danielsson som också arbetar på Kalmar läns museum och som också är hembygdskonsulent och gillets Historicus, Lars W Andersson som är gillets Ålderman och Claes Ågren.

Boken finns att köpa hos bokhandlarna i Kalmar.

Anke Decker

Anke Decker

Svenska kyrkan i Kalmar

Administratör

Mer om Anke Decker

Ansvarig för kyrkovalet inom Kalmar pastorat, registrator, sekreterare utskott, jobbar med diariet, arkiv och inventarier, webbredaktör