Läs och samtala under fastan

Under årets fastetid finns det möjlighet för alla vuxna att delta i samtal i flera av våra församlingar. Välj den dag och tid och det ämne som passar dig bäst!

Ylva Eggehorns bidrag i bokserien Ärkebiskopens fastebok.

Lent reading är en tradition som är mycket stark i Storbritannien -- att under fastan läsa en bok som är skriven som förberedelse för påskfirandet.

De senaste åren har vår ärkebiskop Antje Jackelén varje år bett en präst eller kristen författare att skriva en fastebok. I år är det Ylva Eggehorn som har haft uppdraget, och hennes bok Rötter och krona kommer vi att läsa och samtala om i tre grupper här i Kalmar pastorat.

I 2020 års fastebok tar poeten och författaren Ylva Eggehorn oss med på en fastevandring under träden – både träd som hon mött i verkliga livet och träd som hon har läst om.

I Bibeln är träden den genomgående djupa andrastämman som låter oss förstå att människan inte är ensam i Guds skapelse. Genom poesi och prosa förmedlar Ylva Eggehorn trädens hoppfulla budskap: sörj ordentligt så att det blir plats för något nytt, spara på krafterna så att du kan rusta dig och ladda om, sluta jaga näring där den inte finns, gå på djupet så att du kan växa. Du kan återfå dina rötter, din krona.

I Kalmar S:t Johannes församling finns det två grupper, en på onsdagar 18.00 (start 26 februari) och en på torsdagar 14.00 (start 27 februari). Anmäl dig till Annika Johansson, 0480-42 14 33, annika.s.johansson@svenskakyrkan.se!

I Heliga Korsets församling blir det samtal om boken tre torsdagar 13.15 i Korsets församlingsgård. Anmälan till Staffan Holmquist, 0480-42 14 42, senast 1 mars.

Affisch från Två Systrars församling. Bild: Två Systrars församling

I Två systrars församling är det biskop emeritus Biörn Fjärstedts bok Den sunda läran har sin källa i liturgin som blir den gemensamma fasteläsningen. På onsdagar 18.30, från askonsdag och fram till och med onsdagen i Stilla veckan, är det vardagsmässa, och efter den talar Marco Aldén och Kerstin Persson om boken. Ingen föranmälan!

Bild: Kalmar domkyrkoförsamling

”Hur lever vi så att livet blir helt?” är temat för fastesamtalen i Kalmar domkyrkoförsamling.

Många gånger inser vi att vi inte lever det liv vi vill leva. Vad hindrar oss från att göra det? Hur kan vi komma vidare? I kyrkans fastetid finns chansen att reflektera över våra egna liv i ljuset av påskens befrielse.

Vi samlas fyra kvällar till samtal 18.00-19.30 ut från olika teman:

2 mars Prövningar och lidande
16 mars Rädsla och frimodighet
30 mars Acceptans och frid
6 april Nåd och tillit

Den 11 april avslutar vi samtalsserien med att fira påsknattsmässan tillsammans,  alla som vill.

Samtalsledare: Kristina Strandklo och Monica Strandberg. Begr nsa antal platser. Anmälan till kristina.strandklo@svenskakyrkan.se, 0480-42 14 21

Tavla av Monica Strandberg Bild: Monica Strandberg

Universitetskyrkan hälsar välkommen till Retreat och Andrum där du med hjälp av vägledda meditationer, tystnad, bön, vandringar och eget skapande kan gå in i fastans eftertanke och process tillsammans med andra.

Retreatdagar 9.30-17.00 1 mars, 29 mars och 10 april
Dagen börjar i kapellet på Södra kyrkogården med en varm kopp te. Vi går in i temat med hjälp av en vägledd meditation som blir inledningen till tystnaden. Sedan finns dagen med tid för vandringar, bön, vila, skapande. Lunch serveras i Studio Monika Strandberg där det också finns möjlighet till eget skapande.
Dagen avslutas i kapellet med en enkel mässa och delande om dagen för den som vill. Kostnad: 300 kronor/tillfälle

Andrum 17.00-19.00 8 mars, 15 mars, 22 mars, 5 april

Under dessa kvällar finns möjlighet att samtala och fördjupa sig i förlåtelsens väg tillsammans. Platsen är Studio Monica Strandberg. Vi börjar och avslutar kvällen med ett enkelt samtal om var vi befinner oss, och däremellan finns material, fika och plats för din egen kreativitet och inre resa. Kostnad: 100 kronor/kväll

Var med vid varje tillfälle eller de tillfällen du har möjlighet!

Begränsat antal platser!

Anmälan: sofia.ekelund@svenskakyrkan.se

Tisdagskvällar i fastan är en samtalsserie i Heliga Korsets församling.

Efter mässan kl 18.30 på tisdagar samlas vi vid ungefär 19 i Korsets församlingsgård för att fördjupa oss i några viktiga delar av den kristna trons grunder.

Både du som är ”nybörjare” och du som varit med en längre tid i kyrkans sammanhang kan ha glädje av dessa samlingar.

10 mars: ”Vår Fader, du som är i himlen …” -- om hur Jesus har lärt oss att be

17 mars: ”Vi tror på … syndernas förlåtelse” -- om försoning och nya chanser

24 mars: ”Livets bröd” -- om varför det är viktigt att fira mässa

31 mars: Filmen The Gospel of John - första halvan

7 april: Filmen The Gospel of John - andra halvan

(The Gospel of John är en filmatisering av Johannesevangeliet. Den är på engelska, textad till svenska.)

Vi håller på i ungefär en timme, och vid filmvisningarna i ungefär en och en halv timme.

Ingen anmälan behövs, men om du vill ha mer information så svarar Staffan Holmquist gärna på frågor -- ring 0480-42 14 42.